Ukrajina objavila kad očekuje kraj rata

Šef ukrajinske obavještajne službe, Kirilo Budanov u intervjuu za ABC News, objavljenom u srijedu, nagovijestio je mogući datum završetka rata njegove zemlje s Rusijom.

Budanov, šef obavještajne službe Ukrajine, rekao je da očekuje da će se “najžešće” borbe između Ukrajine i snaga ruskog predsjednika Vladimira Putina dogoditi u martu, prenosi Newsweek.

Budanov je dodao kako očekuje da će ukrajinska vojska u proljeće izvršiti velik kontranapad. Prema njegovim riječima, ti bi napori mogli dovesti do onoga što bi mogao biti kraj rata.

“Tada ćemo vidjeti veće oslobađanje teritorija i nanošenje konačnog poraza Ruskoj Federaciji”, rekao je Budanov i dodao da će se to dogoditi u cijeloj zemlji – od Krima do Donbasa.

Ukrajina je u više navrata kazala kako neće prihvatiti nikakav dogovor kojim Rusima ostaju oduzeti ukrajinski teritoriji, uključujući 2014. godine anektiran Krim. S druge strane, Rusija kao osnovu bilo kakvih pregovora traži ukrajinsko priznavanje ruske aneksije. U tom kontekstu jasno je da u startu nema osnova za nikakav razgovor.

“Krim je ukrajinska teritorija, možemo koristiti bilo koje oružje na svojoj teritoriji”, kaže Budanov u razgovoru.

Cilj Ukrajine su granice iz 1991. godine

Otkrio je i što je cilj. “Naš cilj, i mi ćemo ga postići, jeste povratak na granice iz 1991. godine”, rekao je. Dodao je i da je takvu Ukrajinu priznala međunarodna zajednica.

Michael Kimmage, profesor istorije na Američkom katoličkom univerzitetu, nedavno je rekao za Newsweek da bi Zelenski, ohrabren Putinovim nedavnim gubicima na bojnom polju, mogao vrlo lako pokušati vratiti kontrolu nad Krimom.

Međutim, Kimmageov špekulativni vremenski okvir za kraj rata ne poklapa se s Budanovljevim.

“Mislim da je najsigurnije reći da će se to nastaviti sve dok jedna strana ne bude izbačena iz sukoba na ovaj ili onaj način”, rekao je Kimmage. “Moramo razmišljati u okvirima godina, a ne mjeseci.”

Prognoza koju je iznio Budanov mogla bi biti poremećena ako Rusi izvrše novu veliku ofanzivu, o čemu se već sedmicama priča.

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov rekao je za The Guardian u decembru da bi hiljade vojnika koji su bili dio ruske mobilizacijske akcije u oktobru trebale biti dovoljno obučene za učestvovanje u ratnim naporima do februara. Drugi visoki zvaničnici rekli su The Economistu prošlog mjeseca da bi ruska ofanziva mogla uslijediti već u januaru.

Zelenski je u utorak u obraćanju takođe govorio o nadolazećim agresivnim naporima ruske vojske iako nije dao vremenski raspored.

Budanov kaže da će biti još napada duboko u Rusiji

Na drugom mjestu u intervjuu za ABC News Budanov je predvidio da će u budućnosti biti dodatnih napada na teritoriju Rusije.

Iako Ukrajina nije preuzela odgovornost za napad na vojnu bazu u Rusiji krajem decembra, Budanov je rekao da mu je “drago što to vidi” i dodao da će se “dublji i dublji” udari događati unutar Rusije. Međutim, nije rekao da će Ukrajina izravno stajati iza takvih napada.

Budanov je uputio poruku i građanima SAD-a rekavši da će vidjeti pozitivne učinke koje je imala američka potpora Ukrajini.

“Obećavam da sada neće trajati predugo i da će svaki porezni obveznik u SAD-u moći vidjeti kamo je otišao svaki cent”, rekao je.

“Zajedno ćemo promijeniti ovaj svijet.”

Izvor: CdM

@crnagoravijesti
Get it on Google Play

Leave a Reply