Osobine koje djeca isključivo nasleđuju od očeva

Dosadašnja istraživanja pokazala su da dijete inteligenciju nasleđuje od svoje majke, ali šta je sa njegovim ostalim karakteristikama?

Da li postoji nešto što će vaš mališan naslijediti isključivo od svoga oca? Prema mišljenju genetičara, itekako postoji.

Kako piše „Family Education“, postoje čak tri stvari za koje je dokazano da ih dijete nasleđuje od oca, a genetičarka Dana Breset otkrila je o kojim se karakteristikama radi.

Visina

Fizički izgled djeteta često je bliži očevim, nego majčinim genima. Stručnjaci tvrde da postoji najmanje 700 genetskih varijacija koje su odgovorne za određivanje visine djeteta. Iako ova osobina dolazi iz maminih i tatinih gena, postoje dokazi koji pokazuju da tatini geni imaju veću ulogu u određivanju visine.

Naučnici obašnjavaju da je faktor rasta sličan insulinu (IGF protein), a to je genetska osobina koja je odgovorna za podsticanje rasta. Genetičarka Breset tvrdi da će, ako je tata visok, vrlo vjerovatno i dijete biti visoko kada odraste.

Pol deteta

Ako tata ikad bude razočaran što nema dječaka ili djevojčicu, to je samo i jedino njegova zasluga. Poznato je kako su upravo muškarci jedini odgovorni za određivanje biološkog pola deteta, objašnjava Breset.

Problemi sa mentalnim zdravljem

Istraživanja su pokazala da upravo očevi mogu svojoj djeci da prenesu mutirane gene koji dovode do mentalnih bolesti ili nekih drugih problema sa mentalnim zdravljem. Najčešće je riječ o stanjima kao što su hiperaktivnost, šizofrenija ili bipolarni poremećaj.

Isto tako, Breset objašnjava da djeca, čiji su očevi stariji od 45 godina, takođe imaju veću vjerovatnoću da će jednog dana imati poteškoće u učenju, ali i povećanu sklonost depresiji ili anksioznosti.

Izvor: N1

@crnagoravijesti
Get it on Google Play

Leave a Reply