Razarajuće poplave u Australiji

Foto: EPA

Australijski premijer Entoni Albanez rekao je u subotu da je njegova vlada spremna da pruži svu neophodnu pomoć potrebnu stanovnicima države Zapadne Australije nakon što su rekordne poplave razorile ovaj dio ostrvske države.

Tropski ciklon Elie donio je jaku kišu na zapadni dio kontinenta, pokrivajući površinu skoro tri puta veću od Velike Britanije.

Među najteže pogođenim lokacijama je Ficroj Krosing, gradić u kom živi oko 1.300 stanovnika, gdje su neophodne zalihe dopremljene helikopterom, obzirom da je zbog poplava bio odsječen od drugih gradova u regionu.

„Vlada predvođena laburistima „konstruktivno radi“ sa vlastima u Zapadnoj Australiji na popravci štete u slabo naseljenom regionu“, rekao je premijer Albanese.

Premijer je dodao da poplave imaju razarajući efekat na mnoge zajednice koje žive u ovom području.

„Moja vlada je spremna da pruži svaku pomoć koja je potrebna“, dodao je Albanese.

Prema informacijama iz civilnih službi Zapadne Australije, Nacionalne odbrambene snage pomažu stanovnicima pogođenim poplavama i koriste helikoptere da ih odvedu na bezbjednija mjesta.

Australijski biro za meteorologiju saopštio je da kontinent više ne doživljava teške vremenske uslove, ali će „nastaviti da prati situaciju i izdaje dalja upozorenja ako bude potrebno“.

Inače, tokom protekle godine Australiju su pogodile četiri velike poplave izazvane obilnim padavinama.

Izvor: Portal Analitika

Leave a Reply

@crnagoravijesti
Get it on Google Play