SAD: Šestogodišnjak donio pištolj u školu i upucao učiteljicu

Šestogodišnji dječak u petak je hicem iz pištolja ranio učiteljicu u osnovnoj školi u američkom gradu Njuport Njuz, savezna država Virdžinija, izvijestila je policija, a lokalni zvaničnici obećali su da će pronaći odgovore na sva ključna pitanja kako bii spriječili da se takav događaj ponovi.

Učiteljica, u tridesetim godinama života, zadobila je po život opasne povrede, no njeno se stanje blago poboljšalo, rekao je načelnik policije Stiv Dru.

Još nije poznato kako se šestogodišnji dječak domogao pištolja. Policija je izvijestila o “svađi” u učionici prvog razreda koja je rezultirala jednim pucnjem.

“Nije riječ o slučajnom pucnju. Želim znati odakle je došlo to vatreno oružje”, rekao je Dru.

Nema povrijeđenih među učenicima koji su radi njihove bezbjednosti odvedeni u sportsku dvoranu gdje su im na raspolaganju psiholozi i socijalni radnici, kazao je Dru.

“Učenici su na sigurnom. U interakciji su s policajcima s kojima se zabavljaju i krate vrijeme, da bi se pod školskom pratnjom vratili svojim roditeljima”, rekao je.

“Ono što vam mogu reći jeste da će se pokrenuti cjelovita istraga od strane gradskog vijeća, zajedno sa školskim odborom i drugim akterima, ali ćemo isto tako preduzeti prave korake i konkretne politike ne bi li se ovakvo nešto ponovno dogodilo”, istakao je gradonačelnik Filip Džons na konferenciji za novinare.

Školski nadzornik Džordž Parker kazao je da “šokiran” i “obeshrabren” ovim događajem, nakon čega je istakao da učitelji nisu u mogućnosti spriječiti unos oružja u školu.

“Moramo držati oružje što dalje od dohvata mladih ljudi. Niti ja niti moji učitelji ne možemo kontolisati pristup oružja”, napomenuo je Parker.

Parker dodaje da su svi školski kampusi opremljeni detektorima metala koji se inače koriste za nasumične pretrage, ali oni u petak nisu bili raspoređeni u Osnovnoj školi Richneck.

Izvor: Antena M

@crnagoravijesti
Get it on Google Play

Leave a Reply