Velika zdravstvena kriza u Velikoj Britaniji

Foto: EPA

Britanski premijer Riši Sunak danas će se sastati sa vodećim ljudima u engleskom zdravstvu, dok zemlja prolazi kroz vrlo tešku zimu zbog širenja gripa i kovida-19, kao i zbog štrajka zdravstvenih radnika koji tvrde da im je visoka inflacija smanjila plate.

Vozila hitne pomoći nerijetko čekaju u redovima ispred bolnica na predaju pacijenata odjeljenjima hitne pomoći. Za to vrijeme, ljekari i medicinske sestre suočeni su s nedostakom osoblja, zbog čega su primorani da otpuste dio pacijenata.

Iz kabineta premijera poručuju da će se na forumu Nacionalne zdravstvene službe (NHS) raspravljati o četiri pitanja, uključujući organizaciju hitne medicinske pomoći..

Porptarol premijera dodaje da su ključni ciljevi smanjenje pritiska na bolnice i efikasnije upravljanje NHS-om na dugoročnom planu.

”Zbog toga okupljamo najbolje stručnjake iz područja zdravstva i socijalnog staranja i kako bi razmijenili znanja i praktična rješenja, sve radi suočavanja s najvažnijim izazovima pred nama”, kazao je portparol.

Međutim, u Dauning Stritu ne pominju pitanje plata.

U posljednjih su nekoliko mjeseci štrajkovi radnika širom Britanije doveli do brojnih problema u raznim sektorima, uključujući sektor zdravstva, a mogli bi se nastaviti s obzirom na rastuću inflaciju koja je izbila nakon više od deset godina stagnacije rasta plata.

Članovi Konzervativne stranke očekuju od Sunaka da zdravstvenom osoblju ponudi veće plate, a premijer je ove sedmice poručio da je smanjenje liste čekanja u bolnicama jedan od pet prioriteta u 2023. godini. Ali, za ispunjenje navedenog cilja biće potrebno više vremena.

Vlada je najavila dodatna sredstva za NHS u iznosu od 500 miliona funti, ali opozicioni Laburisti odgovaraju da je takav potez ”došao prekasno te da neće proizvesti značajni pomak ove zime”.

Prošlonedjeljne statistike pokazale su da je broj slučajeva gripa narastao za gotovo 50 odsto, što je uzrokovalo rekordnu potražnju za ljekarima i zdravstvenim ustanovama, upozorili su čelnici NHS-a.

U zadnjoj sedmici 2022. godine više od 90 odsto kreveta u bolnicama bilo je popunjeno, dok su 13 hiljada kreveta dnevno zauzimali pacijenti koji su bili zdravstveno sposobni za otpust.

”Znali smo da će ova zima biti jedna od najtežih u istoriji”, napomenuo je direktor NHS-a Stefan Povis, dodavši da će do marta na raspolaganju biti dodatnih sedam hiljada kreveta.

Izvor: Portal Analitika

Leave a Reply

@crnagoravijesti
Get it on Google Play