Brazil: Demonstranti upali u Kongres, uhapšeno najmanje 400 ljudi

Sudija Vrhovnog suda Brazila Aleksandar de Moraes odlučio je da suspenduje guvernera Brazilije Ibaneiza Roša na 90 dana, navodeći bezbjednosne propuste koji su omogućili pristalicama bivšeg, krajnje desničarskog predsjednika Žaira Bolsonara, da izvrše upade u zgrade federalne vlade Brazila.

Prije odluke o suspenziji, guverner Roša je izjavio da je najmanje 400 ljudi uhapšeno posle upada u ključne vladine zgrade u Braziliji, poručivši da će krivci „platiti za počinjene zločine“.

Sudija Moraes je naložio i da se kampovi koje su podigle pristalice Bolsonara ispred vojnih baza rasformiraju u roku od 24 sata, kao i da se deblokiraju saobraćajnice i oslobode objekti vlade Brazila, navodi se u izvještaju Rojtersa.

De Moraes je naredio i da se na društvenim mrežama Fejsbuk, Tviter i TikTok blokira propaganda pobunjenih pučista. Predsjednik Lula je bio na predsjedničkom položaju u periodu od 2003. do 2011. godine, a prošle godine u oktobru je posle bespoštedne izborne kampanje koja je podijelila Brazil, u drugom izbornom krugu nadmašio ljutog protivnika, desničara i dosadašnjeg predsjednika Žaira Bolsonara za oko jedan odsto glasova.

Prema zvaničnim rezultatima, Lula je osvojio 50,9 odsto glasova, a Bolsonaro 49,15. Nakon toga počinju protesna okupljanja Bolsonarovih pristalice ispred vojnih baza širom Brazila i apeli da se izvrši vojna intervencija, a Lula spriječi da ponovo preuzme predsjedničku fukciju.

Kamiondžije koje podržavaju Bolsonara blokirali su 30. i 31. oktobar saobraćajnice širom zemlje, a 2. novembra Bolsonarove pristalice održavaju masovne mitinge širom zemlje, ponovo zahtijevajući intervenciju oružanih snaga Brazila.

Bolsonaro 22. novembra osporava rezultate izbora uz objašnjenje da bi glasovi iz nekih mašina za glasanje trebalo da budu „poništen“, ali nadležni organi su odbacili njegovu žalbu.

Istog dana sud je ovjerio Lulinu izbornu pobjedu, a odmah nakon toga Bolsonarove pristalice pokušale su da napadnu sjedište federalne policije u glavnom gradu Braziliji.

Situacija u Brazilu se ne smiruje jer je dva dana kasnije uhapšen muškarac zbog pokušaja da podmetne bombu u znak protesta protiv rezultata izbora. Uprkos pristisku Bolsonarovih pristalica Lula je 1. januara po treći put položio zakletvu kao predsjednik i tom prilikom poručio da je pravi pobjednik predsjedničkih izbora – demokratija.

Nakon političkog nasilja hiljada ekstremnih desničara, pristalica bivšeg predsjednika Bolsonara, novi stari-predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva obišao je danas vandalizovanu predsjedničku palatu.

Izvor: Dan

Leave a Reply

@crnagoravijesti
Get it on Google Play