U Njemačkoj spriječen teroristički napad

U Njemačkoj je spriječen teroristički napad bojnim otrovom nakon što je antiteroristička policija tokom noći upala u stan 32-godišnjeg Iranca na zapadu države.

Iranac je osumnjičen da je u tu svrhu nabavio cijanid i ricin.

Policija i mediji ne navode njegov identitet, osim da je riječ o Irancu koji je navodno pristaša tzv. Islamske države.

Vlasti su dobile dojavu nakon koje je pokrenuta racija tokom noći, rekao je Herbert Reul, ministar unutrašnjih poslova za regiju Sjeverna Rajna-Vestfalija. Prije upada je mjesto bilo ograđeno u širokom pojasu. Policija, vatrogasci i spasioci bili su na licu mjesta s velikim brojem ljudi. Mnogi pripadnici hitnih službi su nosili zaštitna odijela.

Dokazni materijal prikupljen tokom pretresa je u plavim plastičnim bačvama odvezen na mjesto za dekontaminaciju koje su uspostavili vatrogasci. Ali, pretraga rezidencije osumnjičenog u gradu Castrop-Rauxel nije pronašla nikakve tragove otrovnih tvari, rekao je tužilac iz Duesseldorfa Holger Heming za AFP.

Inače, Ricin je vrlo otrovna materija koja je u Njemačkoj klasifikovana kao „biološko oružje“ i na popisu je ratnog oružja. Cijanid je također vrlo toksičan, a čak i najmanje količine mogu biti smrtonosne za ljude.

Izvor: Klix

Leave a Reply

@crnagoravijesti
Get it on Google Play