Dječaku šaka nije amputirana: Probaće rekonstrukciju u Beogradu

Desetogodišnjem dječaku koji je zadobio povrede zbog korišćenja vatrometa šaka nije amputirana, kako su objavili juče mediji, već je urađena takozvana traumatska amputacija, pojasnio je Pobjedi direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć dr Vuk Niković.

To znači da je dijete zadobilo takve povrede da ima neke nedostajuće djelove šake, ali da će se pokušati sa rekonstrukcijom.

“Dijete je imalo masivne povrede svih struktura šake i zbog toga je transportovano u Beograd gdje će, vjerovatno, pokušati da mu rekonstruišu nedostajuće djelove“ kazao je Niković.

Iz Kliničkog centra Crne Gore potvrdili su da je dijete kao hitan slučaj primljeno u Institut za bolesti djece sa teškom povredom šake i da je nakon primarnog zbrinjavanja odmah upućeno na dalji tretman u Beograd.

Drugi dječak, njegov brat, koji je zadobio povredu malog prsta na jednoj ruci, nakon tretmana nije upućen na liječenje u Dječiju bolnicu.

Ljekar Nemanja Bečić iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć je juče kazao da se radi o traumama izazvanim korišćenjem pirotehničkih sredstava, odnosno, vatrometa.

Vlada Crne Gore je na sjednici od 28. decembra utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim materijama. Tim prijedlogom je predviđena zabrana prodaje i upotrebe eksplozivne materije, odnosno, petardi razreda F2 sa efektom pucnja, u što spadaju i mali vatrometi.

Ta zabrana se ne odnosi na javne vatromete, koje može da izvodi privredno društvo, drugo pravno lice ili preduzetnik koji ima dozvolu za vršenje djelatnosti javnih vatrometa i dozvolu za izvođenje javnog vatrometa.

Novogodišnji i božićni praznici u Crnoj Gori tradicionalno prolaze uz ogroman broj eksplozija koje traju danima, a najčešće povrede koje nastaju uoči tih praznika su upravo od pirotehičkih sredstava, odnosno, petardi.

Iako je Vlada donijela zabranu o prodaji pirotehnike II razreda, iz Uprave policije je Pobjedi rečeno da je u prazničnim danima zaplijenjeno više od 30.000 petardi u tri grada, ne precizirajući koja, a najavljujući uskoro zvanične podatke o preduzetim akcijama i zapljenama.

Iako ove godine nije bilo mnogo intervencija Hitne pomoći tokom praznika zbog povreda od petardi ili vatrometa, i ova jedna prijavljena je dovoljna. I tokom prethodnih godina su iz Zavoda za hitnu medicinski pomoć prijavljivane povrede, najčešće šaka i očiju, a uprkos akcijama policije, petarde i vatrometi koji nijesu javni, nađu put do kupaca i dječijih ruku u kojima predstavljaju ogromnu opasnost.

Liberalna partija je zbog toga prije dvije godine tražila da se zabrani upotreba svih pirotehničkih sredstava, svih kategorija, a da se javni vatrometi dozvole samo ukoliko ih izvode obučene osobe, a prodaju registrovana privredna društva.

Izvor: Pobjeda

Leave a Reply

@crnagoravijesti
Get it on Google Play