Preminuo čuveni američki pjesnik i esejista srpskog porijekla

Foto: AP

Američki pjesnik, esejista i prevodilac srpskog porekla Čarls Simić, koga smatraju jednim od najvjećih svjetskih pjesnika, preminuo je u 85. godini.

Čarls Simić bio je jedan od najznačajnijih savremenih svetskih pjesnika i esejista.

Simić je rođen je kao Dušan Simić 1938. godine u Beogradu, odakle je emigrirao u Pariz, pa u SAD.

Za svoj poetski opus osvojio je brojne međunarodne nagrade, uključujući i Pulicerovu nagradu, kao i nekoliko srpskih i regionalnih književnih nagrada.

Dobitnik je niza velikih književnih nagrada – Nagrada „Edgar Alan Po“, Nagrada Američke akademije, Međunarodna Grifinova nagrada za poeziju, Nagrada „Valas Stivens“, Nagrada Poeta Laureatus Kongresne biblioteke u Vašingtonu, Medalja „Robert Frost“ za životno djelo u poeziji, Nagrada Vilček za umjetnost i humanistiku, Nagrada „Zbignjev Herbert“ i Zlatni venac Struških večeri poezije.

Pjesme je počeo da piše još u srednjoj školi. Na njegove pjesničke početke posebno su uticali američki pjesnici Volt Vitmen, Emili Dikinson, Volas Stivens i drugi.

Danas ga smatraju jednim od najvećih svjetskih pjesnika. Najvažnije zbirke Čarlsa Simića su, između ostalih: Haronova kosmologija, Svijet se ne završava za koju je 1990. dobio Pulicerovu nagradu, Šetnja sa crnom mačkom, Venčanje u paklu, Majstor prerušavanja…

Najznačajnije knjige eseja su Alhemija sitničarnice, Metafizičar u mraku, Gledaj dugo i netremice i brojne druge.

Kao prevodilac Čarls Simić je veoma značajan za Srbiju, jer je prevodeći Vaska Popu, Ivana Lalića, Milorada Pavića, Radmilu Lazić, Novicu Tadića doprinio popularizaciji srpske književnosti u SAD, prenosi RTS.

Prevodio je druge pjesnike iz regiona. Sačinio je i jednu antologiju srpske poezije Konj ima šest nogu.

Član Američke akademije za umjetnost i književnost postao je 1995. godine.

Čarls Simić je dugo bio profesor na Univerzitetu u Nju Hempširu, gdje je predavao američku književnost i kreativno pisanje.

Od 2020. godine, bio je član Udruženja za kulturu, umjetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“, prenio je RTS.

Izvor: Portal Analitika

@crnagoravijesti
Get it on Google Play

Leave a Reply