U trci za sudije Ustavnog suda 25 kandidata

Na posljednji javni poziv za izbor nedostajućih sudija Ustavnog suda, koji je u potpunoj blokadi već četiri mjeseca, prijavilo se 25 kandidata, što je najveći odziv kandidata nakon što je pet prethodnih konkursa raspisivanih u periodu od ljeta 2020. do jeseni 2022. godine propalo zbog izostanka dijaloga između dva politička bloka u Skupštini, ali i kršenja prethodno postignutih dogovora.

Lista prijavljenih kandidata biće utvrđena na sjednici Ustavnog odbora Skupštine Crne Gore, koja je zakazana za petak, 13. januara, kada će biti formirana i komisija koja će utvrditi da li su prijave kandidata podnijete u skladu sa javnim pozivom.

Do sada je potvrđeno da su među prijavljenim kandidatima, od kojih većinu čine pravnici koji su učestvovali i na prethodnim konkursima, Azra JasavićSnežana JonicaSulejman GučiJelena RužičićSnežana ArmenkoJadranka Novaković, Maja ŠćepanovićZdenka PerovićDarko MugošaEdmad VujkajSavo RašovićIvan Radojičić i Fadil R. Kadrović.

Rok za prijave istekao je sinoć u ponoć, tako da će se naredna dva dana, do održavanja sjednice Ustavnog odbora, sačekati da li će osim 25 prijava koje su predate na pisarnici Skupštine stići još neka poštom.

Ustavni sud od septembra prošle godine je, nakon penzionisanja sudije Miodraga Iličkovića, bez kvoruma za odlučivanje jer od sedam ima svega tri sudije, što je dodatno usložilo duboku političku i institucionalnu krizu u kojoj se Crna Gora nalazi.

Predstavnici međunarodne zajednice su u više navrata javno, a prema izvorima Pobjede i na sastancima iza zatvorenih vrata, veoma tvrdo i eksplicitno insistirali da se ovoga puta sastav Ustavnog suda kompletira i postigne kompromis bez parcijalnih rješenja.

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović najavila je da će ubrzo nakon božićnih praznika, prema Julijanskom kalendaru, pokrenuti parlamentarni dijalog kako bi se došlo do izbora četvoro sudija Ustavnog suda i iskazala uvjerenje da će do kraja januara uspjeti da postignu dogovor i „konačno pronaći izlaz iz krize koja već dugo opterećuje naše društvo“.

Na posljednjem glasanju u parlamentu niko od četiri predložena kandidata za sudije Ustavnog suda nije dobio potrebnu većinu, ni u prvom ni u drugom krugu glasanja. Ustavni odbor je preglasavanjem za sudije bio predložio Snežanu Armenko, Iliju Vukčevića, Jadranku Novaković i Jelenu Ružičić.

Izvor: Pobjeda

@crnagoravijesti
Get it on Google Play

Leave a Reply