Raković predlaže ukidanje Crne Gore: Nema dualizma, Srbi su samo Srbi

Srpski istoričar i jedan od ideologa velikosrpskog projekta „srpski svet“ Aleksandar Raković predložio je prekrajanje granica u regionu kroz stvaranje ,,jedinstvene srpske države“, koju bi činili djelovi Bosne i Hercegovine, Srbija i Crna Gora.

Raković je u danu kada je proslavljen neustavni ,,dan Republike Srpske“, na televiziji RTRS, predložio ukidanje Crne Gore, ali i, kako je kazao, razdruživanje u Bosni i Hercegovini po čehoslovačkom modelu.

On je na televiziji RTRS, komentarišući neustavni praznik, kazao da treba ponovo uspostaviti redovno stanje ,,ujedinjenjem Srbije, Republike Srpske i Crne Gore u jedinstvenu srpsku državu“.

„To je pravedno rješenje, legitimno rješenje i niko nam ne može osporiti da o tome govorimo, mislimo i pišemo. Tokom 2023. ćemo se još više približiti tom cilju. Negdje ćemo ka njemu ići dugim, a negdje sitnim koracima. Budimo strpljivi i istrajni“, pojasnio je Raković svoje teze.

Prema Rakovićevim skandaloznim tezama koje se graniče sa fašizmom, BiH je ,,nametnuta tvorevina koja nije odgovorila izazovu vremena i potrebno je da se razdruži po češko-slovačkom modelu“, dok je Crna Gora privremeno otcijepljena republika u kojoj treba da se riješi srpsko crkveno i etničko pitanje tako da ne bude u njoj Crnogoraca.

Raković je kazao da će razdruživanje BiH biti blagotvorno za demokratsku emancipaciju muslimanskog stanovništva i da je to i za njih najprogresivnije rješenje, da je samo ujedinjenje iz 1918. redovno stanje za Srbe i da „trenutno živimo u neredovnom stanju“.

„Što se tiče Crne Gore, bilo je suštinski važno da padne vlada Zdravka Krivokapića, čovjeka koji se ogriješio o sve redom koji su mu idejama, ljudstvom i infrastrukturom pomogli da dođe na vlast, a posebno se ogriješio o srpski narod Crne Gore koji ga je masovno podržao kako bi se riješilo srpsko crkveno i etničko pitanje u toj privremeno otcijepljenoj republici“, pojasnio je Raković za portal Borba i dodao da Krivokapić, kao navodni svetosavac, nije htio da potpiše Temeljni ugovor između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, a stoga je to 3. avgusta 2022. učinio sadašnji premijer Dritan Abazović.

„Abazović pouzdan“

„Naime, Abazović se pokazao kao čovjek u koga smo se mogli pouzdati i održao je riječ datu patrijarhu srpskom Porfiriju da će potpisati Temeljni ugovor makar pala njegova vlada, jer – naglasio je Abazović tada u Beogradu – Srpska pravoslavna crkva mora da ima ista prava kao ostale tradicionalne crkve i vjerske zajednice u Crnoj Gori. Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori priznat je istorijski kontinuitet i pravni legitimitet u trajanju od 800 godina.

U temelju srpske državnosti Crne Gore je identitet Pećke patrijaršije. Pored ove pobjede u Crnoj Gori, Srpska pravoslavna crkva ostvarila je isto tako vrijedan uspjeh razrješenjem makedonskog crkvenog raskola. Patrijarh Porfirije, vladika bački Irinej, kao i ostali naši episkopi, dali su suštinski doprinos uspješnoj godini srpskog naroda“, kazao je Raković.

Potpisivanje Temeljnog ugovora, kaže ovaj istoričar, bilo je važna uvertira za pobjedu srpskih i demokratskih snaga na lokalnim izborima u Crnoj Gori koji su održani 23. oktobra 2022.

„Pritom, skoro svi najveći mediji u Crnoj Gori su sada pod srpskom kontrolom. Milu Đukanoviću ostaje samo da sačeka, mirno i bez patetike ako je moguće, da mu 19. maja 2023. u ponoć istekne mandat, a time i imunitet. Protesti njegovih malobrojnih pristalica su inače pravi fijasko“, kazao je Raković.

,,Andrija Mandić se u velikim bitkama do kraja politički izbrusio i postao je faktor povezivanja“, kaže Raković i dodaje da je ,,zahvaljujući politici njegove stranke tokom prethodnih decenija sačuvano jedinstveno i nedjeljivo srpstvo u Crnoj Gori“.

„To će ubuduće biti dominantna matrica srpstva u Crnoj Gori, posebno od kada je na čelu Mitropolije crnogorsko-primorske vladika Joanikije. Svaki dualizam ili trijalizam je koban za Srbe. Ne treba davati nikakve opcije za odabir: Srbija ili Crna Gora, srpska ili tzv. crnogorska nacija, ćirilica ili latinica, Beograd ili Banjaluka ili Podgorica. Srbi su samo Srbi. I tačka“, naveo je Raković.

Rakoviću, Dikiću i Petronijeviću zabranjen ulazak u BiH!

Svi mediji iz BiH objavili su u ponedjeljak vijest da je Rakoviću zabranjen ulazak u tu državu zbog ,,prijetnje bezbjednosti, javnom poretku, javnom redu i miru i javnom zdravlju u BiH ili međunarodnim odnosima BiH“.

Raković je više puta u izjavama pozivao na prekrajanje međunarodno priznatih granica BiH, ali i podjelu na RS i Federaciju BiH.

Osim Rakovića, ulazak u BiH je još ranije zabranjen i Bratislavu Dikiću, funkcioneru SNS-a koji je prvostepenom presudom u Crnoj Gori osuđen na osam godina zatvora zbog pokušaja terorizma i stvaranja kriminalne organizacije.

Ta presuda je ukinuta odlukom Apelacionog suda. Dikiću je ulazak zabranjen zbog toga što ga je Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH proglasila osobom opasnom po nacionalnu bezbjednost te zemlje. Iz istih razloga je zabranjen ulazak i Goranu Petronijeviću, koji je bio Dikićev advokat.

Petronijević je bio i advokat Radovana Karadžića pravosnažno osuđenog na doživotnu robiju zbog ratnih zločina i genocida u Srebrenici.

Izvor: Pobjeda

Leave a Reply

@crnagoravijesti
Get it on Google Play