Vlada Turske označila Kantera kao teroristu

Turski košarkaš Enes Kanter Fridom nalazi se na listi traženih terorista turskog ministarstva unutrašnjih poslova i Vlada daje nagradu svakome ko obezbijedi informaciju koja bi dovela do njegovog hapšenja vrijednu 10 miliona lira (490 hiljada evra).

Kanter je često u prošlosti govorio o sukobu sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom i njegovim autoritarnim režimom. Košarkaš se sada nalazi u sivoj zoni liste traženih terorista, a pasoš mu je oduzet još 2017. godine. Tada su predstavnici turske vlasti pokušali da izbore i izručenje centra iz Rumunije.

„Ova situacija je veoma opasna. Prije nego što su ponudili novac za moje hapšenje, turski operativci su jurili tražene ljude. Sada će nas gotovo svi tražiti zarad novca koji im je obećan“, izjavio je 30-godišnjak.

Kanter smatra da Erdogan sprovodi nehumanu politiku zastrašivanja i maltretiranja neistomišljenika. U sličnoj poziciji kao centar nalazi se i nekadašnji fudbaler Hakan Šukur. Poslednji incident se dogodio nedavno, kada je turski komentator Alper Bakirčigil tokom prenosa jednog meča Mundijala u Kataru spomenuo Šukura kao najbržeg strelca u istoriji tog takmičenja. Bakirčigil je zamijenjen u poluvremenu i nije komentarisao nastavak susreta.

„Ne radi se samo o meni, toliko je nevinih novinara, akademika, sportista, aktivista i edukatora na toj listi. Sada su njihovi životi u opasnosti zbog turske vlasti. Nadam se da će svijet prepoznati šta se dešava i suprotstaviti se Erdoganu koji narušava osnovna ljudska prava“, rekao je košarkaš.

Kanter je bez kluba još od februara prošle godine. On vjeruje da je njegova karijera u opasnosti ukoliko neki od NBA timova ne pokaže interesovanje, pošto sumnja da će naći angažman u Evroligi.

„Ne zaboravite da ja ne mogu da uđem u Tursku, a ‘Turkiš ejrlajns’ je glavni sponzor Evrolige“, zaključio je Kanter.

Izvor: N1

@crnagoravijesti
Get it on Google Play

Leave a Reply