Nova RS: Ruski plaćenici vršljaju po Srbiji

Nakon što su američki mediji otkrili da je ruska paravojna formacija „Vagner“ poslala svoje ljude u Srbiju sa ciljem da se suprotstave aktivnostima ruske dijaspore u Srbiji protiv Putinovog režima, portal Nova RS pokušao je od nadležnih u Srbiji da dobije više informacija o ovoj plaćeničkoj grupi i njihovom djelovanju, ali naišli su na zid ćutanja.

Ni sa jedne adrese kojoj su se obratili nijesu dobili ni riječ na ovu temu.

Naime, Nova se obratila Ministarstvu unutrašnjih poslova, Bezbjednosno-informativnoj agenciji (BIA) i Ministarstvu spoljnih poslova, ali do objavljivanja ovog teksta ni iz jedne od pomenutih insitucija nijesu dobili odgovor. Pitanja na koje smo tražili odgovor su da li je Vagner zaista prisutan u Srbiji i, ukoliko je to tačno, šta naša država planira da uradi po tom pitanju i zašto je to dozvolila.

Politiko: Od decembra su u Srbiji

Američki mediji već danima pišu o prisustvu ove ozloglašene plaćeničke grupe iza koje stoji čovjek pod nadimkom “Putinov kuvar”.

List ”Politiko” došao je u posjed tajnih dokumenata u kojima se navodi da su Sjedinjene Države zabrinute zbog širenja ruske paravojne formacije Vagner van Rusije, prije svega u Srbiji. “Politiko” navodi da su Vagnerovci u Beograd stigli u decembru prošle godine, sa ciljem da zaustave antiruski narativ u Srbiji.

“Od tada je pokrenuta operacija kako bi se suprotstavila aktivnosti elemenata ruske dijaspore u Srbiji protiv Putinovog režima”, navodi se u depeši u koju je portal iz Vašingtona imao uvid.

Ovo nije prvi put da se ozloglašena grupa plaćenika iz Rusije dovodi u vezu sa Srbijom. Državljanin Srbije je 2017. osuđen zbog ratovanja na istoku Ukrajine u sklopu Vagnera, a često se pominje i njihovo prisustvo na protestima u Beogradu 2020.

Vučić: Da se udvaram Vagneru?

Nekoliko dana prije nego što je objavljen tekst “Politika”, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da “ta paravojna formacija nema šta da traži u Srbiji”. U svom posljednjem televizijskom intervjuu u 2022, a povodom nedavne objave grupe Vagner da je u Srbiji formirala kulturno-informativni centar prijateljstva i saradnje, Vučić je rekao da „neće nikom da se udvara“.

„Da se udvaram Vagneru? Neću nikome da se udvaram, nemate šta da radite u Srbiji, ni vi ni NATO. Sa NATO-om moramo da sarađujemo jer ste vi Rusi napustili Kosovo, a sa vama sarađujemo jer smo prijatelji, jer nam pomažete u Savjetu bezbjednosti UN“, naveo je Vučić.

Prije dva dana o Vagneru govorio je Derek Šole, savjetnik američkog Stejt departmenta,tokom posjete Beogradu izrazio je zabrinutost zbog djelovanja ruskih plaćenika.

„Vidjeli smo da grupa Vagner pokušava da regrutuje vojnike iz Srbije i drugih zemalja, mislimo da to ne treba da se nastavi. Znam da postoji zabrinutost ovdje tim povodom, mi smo iznijeli naše brige. Radujemo se saradnji sa vladom u Beogradu, kao što radimo i sa drugim zemljama, na okončanju tog djelovanja“, kazao je Šole.

Otimanje i ratni zločini 

Vagner je ovih dana u centru svjetske pažnje zbog bitke za grad Soledar u Donjeckoj oblasti. Mali gradić, u kom je prije rata živjelo oko 10.000 stanovnika, postao je centralna tačka okršaja u Donbasu. Glavnu riječ vode upravo Vagnerovci, koji čak tvrde i da kontrolišu grad, iako to ukrajinska strana demantuje.

Grad, koji se nalazi oko 18 kilometara od Bahmuta, još jednog gradića u Donjeckoj oblasti za koji su se vodile krvave bitke, nalazi su u neposednoj blizini rudnika soli kojih, navodno, šef Vagnera želi da se dokopa.

Ovo nije prvi put da je Vagner na meti optužbi da otima prirodna bogatstva rudnike ili firme na teritorijama na kojima djeluje. Iste optužbe mogle čuti i kada je u pitanju njihovo djelovanje u Siriji i Centralnoafričkoj republici.

Do rata u Ukrajini, zvanična Moskva negirala je bilo kaku povezanost sa Vagnerom.

Ova grupa važila je za “privatnu vojnu kompaniju”, a vjerovalo se da je osnivač iste bivši oficir ruske vojske i veteran iz Čečenije Dmitrij Utkin. Tek prije nekoliko mjeseci biznismen Jevgenij Prigožin priznao je da stoji iza grupe koja je sve češće na meti optužbi za ratne zločine u Ukrajini.

Prigožin, biznismen iz Sankt Peterburga koji je nadimak „Putinov kuvar“ dobio jer je snabdijevao zvanične događaje u Kremlju hranom i pićem, sve češće se pojavljuje u javnosti, uključujući i snimke na kojima se vidi kako razgovara sa robijašima koje regrutuje za ukrajinski front.

Inače, procjenjuje se da se oko 20.000 plaćenika bori za Rusiju u Ukrajini. Borci Vagner grupe čine oko 10 odsto ruskih snaga u Ukrajini, prema podacima britanske vlade.

Izvori: Nova RS/ Antena M

Leave a Reply

@crnagoravijesti
Get it on Google Play