Putin bi se mogao povući sa vlasti još ove godine

Foto: Pravda

Izvor koji je bio blizak ruskom predsjedniku tvrdi da će Vladimir Putin još ove godine nominovati svog nasljednika , umjesto da rizikuje svoj „nasilni“ pad. Popularnost ruskog predsjednika je na nikada nižem nivou zbog vojnih neuspjeha u ratu u Ukrajini, prenosi portal Klix BA.

Putin će htjeti prenijeti vlast na svog izabranog nasljednika i povući se u svoju palatu blizu Crnog mora, čime bi izbjegao državni udar protiv njega, sličan onome kakav se dogodilo Gadafiju i drugim diktatorima.

Nadalje, izvor tvrdi je da će Putin nastojati da odustane od vlasti, pregovarati o okončanju rata u Ukrajini i takođe neće biti dio izbora koji su planirani za 2024. godinu.

Izvor dodaje je da će Putin vjerovatno za nasljednika imenovati nekog od svojih lojalista poput gradonačelnika Moskve Sergeja Sobjanina, premijera Mihaila Mišustina ili njegovog zamjenika šefa kabineta Dimitrija Kuzaka.

Putina takođe „nervira“ uspon Jevgenija Prigožina, šefa plaćeničke grupe Wagner. Od početka rata, Prigožin se bori za više moći i resursa, što pokazuje njegovu želju da gurne Putina u stranu.

Izvor je kazao da cijeli Putinov aparat gleda u Prigožina, te da se Putin boji se da će krenuti za njima. Dodao je da Putin možda neće biti ponovno izabran ako se bude ponovno kandidovao. Pokušao bi lažirati rezultate, ali to je preveliki rizik za cijeli sistem.

Ranije ovog mjeseca britanski vojni stručnjaci procijenili su da bi Putin mogao doživjeti revoluciju u naredna dva mjeseca, ako ne uspije promijeniti situaciju u Ukrajini na bolje.

Putin je prilično zabrinut zbog uticaja brojeva žrtava na gradove poput Moskve i Sankt Peterburga i zato je sada fokus na regrutacijama iz nekih perifernih područja poput Sibira. Postoje izvještaji i o demonstracijama koji događaju u tim perifernim područjima. Ne dobijaju puno pažnje jer mediji u Rusiji to ne pokrivaju.

Izvor: Klix

Leave a Reply

@crnagoravijesti
Get it on Google Play