M portal: Kurti i Milić optužuju 12 lica da podatke iz arhiva ANB dostavljaju medijima

Piše: Profesionalac/ M portal

Od svih problema sa kojima je suočena Crna Gora, a koji su dobrim dijelom prouzrokovani djelovanjem aktuelne vlasti, kao jedan od najvećih za Dritana Abazovića je pisanje Profesionalca. Zbog toga je Abazović bezbjednosnim službama, koje u potpunosti kontroliše, naložio da sprovedu hitnu istragu sa ciljem da se utvrdi ko se krije iza ovog pseudonima, odnosno ko je odgovoran za navodno odavanje tajnih podataka.

Postupajući po njegovom nalogu, Artan Kurti i Boris Milić su targetirali 12 lica, optužujući ih da podatke iz arhiva Agencije za nacionalnu bezbjednost dostavljaju medijima.

Pošto već odavno ne vjeruje glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću, naročito kada su u pitanju dešavanja u Agenciji jer ga dovodi u vezu sa jednim od članova bivšeg menadžmenta, Abazović je od Uprave policije zatražio da u saradnji sa Višim tužilaštvom sprovede aktivnosti kako bi prikupili dokaze i procesuirali “kriminalnu organizaciju” koju su otkrili Milić i Kurti. Abazović je tako prenebregao činjenicu da 12 lica čine organizovanu kriminalnu grupu, što znači da je za njeno djelovanje nadležno isključivo Specijalno državno tužilaštvo, tako da će se ipak morati obratiti ovoj instituciji, što god on mislio o Novoviću.

Ali pošto Abazović ne namjerava da Novovića informiše onako kako stoje stvari, onda će to učiniti Profesionalac.

Tako bi gospodin premijer trebao da počne od samog početka, odnosno da objasni kako je Profesionalac odlučio da se angažuje na zaštiti nacionalnih interesa na ovaj način.

Povod za nastanak Profesionalca je bio urušavanje bezbjednosnog sektora njegovim direktnim stavljanjem pod kontrolu srpskih i ruskih obavještajnih službi i davanjem pozicija licima koja su povezana sa kriminalnim organizacijama, koje je počelo dolaskom Dejana Vukšića na čelo Agencije za nacionalnu bezbjednost pred kraj 2020. godine. Čim je postalo jasno o čemu se radi, još u januaru 2021. godine, prije bilo kakvog objavljivanja tekstova Profesionalca, tadašnji potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, za koga se za razliku od predsjednika Zdravka Krivokapića i većine njegovih ostalih saradnika vjerovalo da je posvećen očuvanju evroatlanstkih interesa Crne Gore, je upozoren na dešavanja u bezbjednosnom sektoru koja mogu imati katastrofalne posljedice po bezbjednost i nacionalne interese.

U pismu koje mu je dostavljeno posredstvom njegovog najbližeg saradnika Zorana Mikića, Abazović je upozoren na djelovanje Dejana Vukšića u Agenciji za nacionalnu bezbjednost i ukazano mu je na opasnosti koje iz toga proizilaze, uz zahtjev da se to mora zaustaviti. Abazoviću je tom prilikom ponuđena podrška sa ciljem da se eliminiše maligni uticaj ruskih obavještajnih službi i njihovih proksija, prije svega Srbije. U suprotnom, rečeno je potpredsjedniku, Profesionalac će se angažovati i preduzeti sve što je u njegovoj moći da zaštiti nacionalne interese i spriječi prodor ruskog i srpskog uticaja na bezbjednosni sektor i državu Crnu Goru, kao i kriminalizaciju službe, uključujući i javno objavljivanje podataka o dešavanjima u Agenciji koja su usmjerena protiv državnih interesa.

Abazović bi trebao da objasni Novoviću zašto je odbio pomoć Profesionalca, kao i zašto sa sadržajem ovog pisma nikada nije upoznao Tužilaštvo i Upravu policije, iako su oni ubrzo nakon toga počeli da sprovode aktivnosti na otkrivanju identiteta Profesionalca. Ukoliko kaže da ovo nije istina, Profesionalac ga može podsjetiti jer o tome posjeduje dokaze.

Dakle, Profesionalac se nije pojavio da bi iznosio tajne podatke i pravio štetu jednoj, odnosno korist drugoj strani na političkoj sceni, već da bi spriječio direktnu infiltraciju ruske i srpske obavještajne službe u srce crnogorskog bezbjednosnog sistema i, koliko je moguće, smanjio štetu od djelovanja njihovih agenata predvođenih Dejanom Vukšićem. Takođe je namjera bila da se spriječi uključivanje Agencije u šverc cigareta i narkotika, jer uprkos brojnim optužbama za nezakonitosti u prethodnom periodu, ona nikada nije dovedena u direktnu vezu sa učešćem u ovim aktivnostima, čak ni od strane Abazovića i Vukšića.

Vrlo brzo, Profesionalac je došao do pouzdanih podataka, koje su sada potvrdile i nadležne tužilačke i sudske instance, koji su objasnili zbog čega Abazović i Mikić nijesu uslišili poziv časnih patriota.

Izvor: M portal

Leave a Reply

@crnagoravijesti