MUP upozorava: Očekuje nas obilna kiša, jak vjetar, snijeg…

Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a poslao je upozorenje svim učesnicima u sistemu zaštite i spašavanja i ukazao na potrebu podizanja operativne spremnost, a u cilju pravovremenog i efikasnog djelovanja na najavu ekstremnih meteoroloških pojava na području Crne Gore.

“Kako se u periodu od 16. do 21. januara 2023.godine očekuje uticaj serije ciklona na području Crne Gore, ova meteorološka situacija usloviće obilnu količinu kiše. Posebno jaka kiša i vrlo jak južni vjetar očekuju se u utorak i srijedu. U planinama smjenjivaće se kiša, susnježica i snijeg oko 20. – 21.januara, prognozira se zahlađenje pa će kiša preći u snijeg. Zbog uticaja ciklona i jakog južnog-jugozapadnog strujanja vazduha, u južnom Jadranu očekuje se značajno podizanje nivoa mora, jaki talasi-uzburkano more i lokalni problemi sa vodom duž obale”, saopšteno je iz Direktorata za zaštitu i spašavanje.

Zbog očekivane meteorološke situacije mogući su određeni problemi na terenu, a zbog intenzivne kiše i naglog priliva obilne količine vode, u centralnim i južnim predjelima i na sjeveroistoku, potencijalno su mogući bujični problemi (flashflood efekti) prvenstveno na bujičnim tokovima. U urbanim sredinama na saobraćajnicama i na potencijalno ranjivim mjestima moguća su lokalna klizišta ili odroni posebno gdje su vršeni ozbiljni građevinski zahvati gdje je narušena prirodna povezanost tla.

Ova meteorološka situcija potencijalno može da utiče na normalno funkcionisanje infrastrukturnih sistema.

Direktorat za zaštitu i spašavanje poziva građane da svoje aktivnosti prilagode najavljenoj meteorološkoj situaciji.

Izvor: Pobjeda

Leave a Reply

@crnagoravijesti