EU mijenja zakon zbog nestašice antibiotika

Evropska unija mijenjaće svoje zakonodavstvo zbog nestašice ljekova s kojom se suočila u neuobičajeno ranom širenju infektivnih zaraznih bolesti, najavila je danas u Evropskom parlamentu povjerenica EU za zdravstvo Stela Kirjakides.

Zemlje EU suočavaju se s “naglim porastom potražnje za ljekovima zbog širenja respiratornih infekcija, a farmaceutske industrije nemaju dovoljne proizvodne kapacitete”, konstatirala je Kirjakides na sjednici Evropskog parlamenta u Strazburu.

Nestašica antibiotika u 26 zemalja

Evropska agencija za ljekove je ranije objavila da je nestašicu antibiotika prijavilo 26 evropskih zemalja.

Kirjakides je u raspravi s evroposlanicima stoga najavila da Komisija planira u martu iznijeti predlog strategije za osiguranje proizvodnje ljekova. Strategija će sadržati predlog revizije zakonodavstva o farmaceutskim proizvodima i druge mjere kako bi se “brzo pojačala proizvodnja” i “svi pacijenti mogli doći do potrebnih ljekova po pristupačnim cijenama”, rekla je povjerenica Evropske komisije za zdravstvo.

Među mjerama su predviđeni rano obavještavanje o nestašicama i transparentno informisanje o stanju zaliha zemalja članica.

Takođe je napomenula da Komisija aktivno vodi razgovore s predstavnicima farmaceutske industrije kako bi se povećala proizvodnja ljekova.

Kirjakides je napomenula da HERA, tijelo EU za zdravstvene krize osnovano tokom pandemije kovida-19, može nabaviti ljekove i medicinske potrepštine u ime država članica.

U raspravi je više europarlamentaraca upozorilo da preseljenje proizvodnje ljekova u treće zemlje potkopava sigurnost snabdijevanja u EU, uključujući hrvatske europarlamentarce Sunčanu Glavak i Tomislava Sokola.

Izvor: CdM

Leave a Reply

@crnagoravijesti
Get it on Google Play