Srbija na pragu epidemije morbila, zaušaka i rubeole

Srpsko lekarsko društvo upozorilo je da se Srbija nalazi na pragu epidemije morbila, zaušaka i rubeole zbog drastičnog pada primjene MMR vakcine proteklih godina.

U apelu izvršnog odbora Srpskog lekarskog društva upozorava se da su ovo visoko zarazne i veoma ozbiljne virusne infekcije od kojih, osim vakcinacije, nema drugog načina zaštite.

“Morbili uzrokuju teške oblike pneumonije i meningoencefalitisa koje se, nažalost, neretko završavaju i fatalno. Pored toga, virus morbila obara odbrambene snage organizma i na taj način dovodi do reaktivacije latentnih (prikrivenih) infekcija i bakterijskih superinfekcija”, navodi se u saopštenju izvršnog odbora Srpskog lekarskog društva.

U saopštenju se ističe da ova bolest ugrožava sve starosne grupacije, a posebno djecu.

Srpsko lekarsko društvo upozorava da virus mumpsa (zaušci) takođe uzrokuje infekcije centralnog nervnog sistema i pankreatitis, a ukoliko se desi kod dječaka u pubertetu izaziva i sterilitet, dok rubeola tokom trudnoće dovodi do teških oštećenja ploda.

LJekari ističu da je uzrok odustajanja od primjene MMR vakcine neosnovani strah od autizma kao rezultat nekompetentnih, lažnih, neodgovornih pa i nedobronamjernih informacija kojima su izloženi roditelji.

“Iako je to karakteristika i loša strana demokratskog društva, mislimo da bi svi, bilo grupe ili pojedinci, koji zastupaju i propagiraju takve dezinformacije sa nesagledivim posledicama, morali snositi adekvatnu odgovornost srazmerno težini nedela”, navode iz Srpskog lekarskog društva.

Srpski ljekari istakli su da MMR vakcina, osim efikasne zaštite od ovih infekcija, nema nikakve povezanosti sa autizmom, te da su te činjenice egzaktno i nesporno naučno dokazane.

“Molimo roditelje koji nisu zaštitili svoju decu MMR vakcinom da to bez oklevanja i što pre učine”, navode iz Srpskog lekarskog društva.

Izvor: M portal

@crnagoravijesti
Get it on Google Play

Leave a Reply