Vanredna vakcinacija protiv malih boginja za vikend u Podgorici

Dom zdravlja Glavnog grada, u okviru organizacione jedinice Izabrani doktor za djecu, za dane vikenda 21. i 22. januar u prostorijama Doma zdravlja “Stara Varoš”, vanredno će vakcinisati djecu MMR vakcinom protiv malih boginja, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove.

Male boginje su, kako se navodi u saopštenju Doma zdravlja Glavnog grada, akutno, zarazno, virusno oboljenje koje izaziva virus malih boginja.

“Rizik inficiranja virusom morbila imaju osobe koje nisu preležale male boginje ili nisu vakcinisane protiv malih boginja. Morbili se uglavnom smatraju bolešću dječjeg uzrasta, ali se mogu javiti u bilo kom životnom dobu, kod nevakcinisanih i osjetljivih osoba”, pojasnili su iz Doma zdravlja.

Virus malih boginja se, ističu nadalje, vrlo lako širi sa zaraznih na osjetljive osobe i to najčešće putem vazduha.

“Preko kapljica koje nastaju prilikom kašljanja i kijanja ili direktnim kontaktom sa nosnim ili ždrijelnim sekretom zaraženih osoba”, ukazuju u saopštenju.

Iz te zdravstvene ustanove napominju da više od million djece u svijetu svake godine umire od malih boginja.

“Nova ozbiljna zdravstvena kriza može da ugrozi živote djece u većoj mjeri nego korona”, poručuju iz Doma zdravlja.

S obzirom na statistiku o slabim obuhvatima MMR vakcinom u Crnoj Gori i pojavom prvih slučajeva pojave morbila u regionu, kako su naveli, ukazuje se potreba za hitnom neodložnom mobilizacijom svih društvenih činilaca, “kako bi izbjegli teske scenarije kakve epidemija može donijeti”.

“S tim u skladu, obavještavamo vas da će Dom zdravlja Glavnog grada u okviru organizacione jedinice Izabrani doktor za djecu, za dane vikenda 21. i 22. januara 2023. u prostorijama Doma zdravlja “Stara Varoš” obavljati vanredna vakcinacija MMR vakcinom. Roditelji i staratelji čija djeca nisu imunizovana mogu se javiti u intervalu od 9 do 17h bez prethodnog zakazivanja termina”, zaključuju iz Doma zdravlja.

Izvor: Antena M

@crnagoravijesti
Get it on Google Play

Leave a Reply