M portal: Novović u svoj tim dovodi operativca ANB kojeg Abazović optužuje za odavanje podataka

Piše: Profesionalac/ M portal

O dosljednosti i strategiji premijera Abazovića govori okolnost da je, istovremeno sa zahtjevom da se pokrene istraga protiv 12 lica osumnjičenih za odavanje podataka iz Agencije za nacionalnu bezbjednost, upravo jednog od njih rasporedio u Specijalno državno tužilaštvo gdje treba da koordinira aktivnosti vezano za uspostavljanje Biroa za istrage u okviru SDT.

Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović je premijeru dostavio zahtjev da u njegov tim pređe jedan od najiskusnijih operativaca Agencije za nacionalnu bezbjednost Radovan Rašo Ivanović, koga su Abazović i njegovi saradnici više puta javno optužili za odavanje podataka iz Agencije i namještanje istraga usmjerenih protiv rukovodstva URA. Iako je na sve načine pokušao da opstruira ovaj transfer, upornost Novovića prisilila je Abazovića da ipak prihvati njegov zahtjev i Ivanoviću dodijeli rješenje za novu funkciju.

Odluku Abazovića nijesu promijenila ni protivljenja njegovih saradnika, ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića i stvarnog direktora ANB Artana Kurtija, zajedno sa njegovom marionetom Borisom Milićem, koji Ivanovića optužuju da je glavni krivac za brojne novinske napise, uključujući i one u kojima su objelodanjeni podaci o njima lično. Još veći motiv Adžića, Kurtija, Milića od ljutnje, preko koje su inače navikli da prelaze jer im za to nije smetnja lično dostojanstvo, jeste strah od Ivanovića, budući da im je poznato da će sa nove funkcije doprinijeti da se započete istrage dovedu do kraja, kao i da se otvore neke nove, a to vrlo izvjesno znači da će neki od njih ubrzo završiti tamo gdje im je mjesto.

Iako je premijer itekako svjestan opasnosti koja prijeti i njemu lično, odlučio je da ne ulazi u otvoreni konflikt sa Novovićem jer je svjestan da bi to bila kap koja bi prelila čašu međunarodnih partnera koji čvrsto podržavaju Glavnog specijalnog tužioca. Tako je prihvatio da „poliže ono što je pljuvao“ o Ivanoviću i lično se založi da mu se omogući prelazak u Specijalno državno tužilaštvo, naredivši Adžiću i Miliću da potpišu potrebne saglasnosti.

A imao je itekako što da „poliže“ Abazović, jer je više puta javno targetirao Ivanovića kao jednog od onih koji su pokrenuli istrage o švercu cigareta koje su dovele do hapšenja njegovih najbližih saradnika, ali i otvoreno osporavao njegove moralne i profesionalne kvalitete. Po nalogu Abazovića i njegovog saradnika Artana Kurtija, poslušni novinari, poput saradnika BIA Dražena Živkovića, pokušali su da kompropituju Ivanovića objavljujući podatke o njegovoj imovini, uz fotografije nekretnina koje posjeduje i kuće u kojoj živi njegova porodica. Optuživao je premijer Ivanovića i za javno iznošenje podataka o dešavanjima u Agenciji i drugim državnim organima, kao i njegovim saradnicima i poslušnicima. Tako je svom drugu Milanu Kneževiću, koji inače sprovodi privatnu istragu kako bi saznao kako su podaci o njemu iz arhive ANB dospjeli u javnost, saopštio da upravo Ivanović stoji iza pisanja Profesionalca.

I nakon svega toga, bio je prinuđen da prihvati njegovo unaprjeđenje i imenovanje na poziciju koordinatora aktivnosti u novoformiranom Birou za istrage u okviru Specijalnog državnog tužilaštva.

Međutim, Abazović i njegovi saradnici, naročito oni u Agenciji za nacionalnu bezbjednost, nakon poteza na koji ih je primorao Novović ne spavaju mirno, već očekuju da će ubrzo odgovarati za djela koja su počinili. Njegove doskorašnje kolege znaju da Ivanović, koji je do skoro obavljao funkciju načelnika jedne od najvažnijih uprava u Agenciji, važi za jednog od najiskusnijih operativaca, koji ima odlične izvore informacija i ličnu i profesionalnu hrabrost da se angažuje u svim predmetima, bez obzira na koga se odnose. Upravo to je bio motiv Novovića da insistira na ovom rješenju za svoj tim, budući da je sa osobinama Ivanovića lično upoznat kroz njihove višedecenijske lične i profesionalne relacije.

Ali namjera Abazovića je da se zaštiti od aktivnosti SDT-a koje slijede tako što će optužiti Ivanovića da ponovo namješta njemu njegovim najbližim saradnicima, a kroz ponovno plasiranje ranije iznijetih optužbi, lično ili preko saradnika iz politike i lojalnih medija, kompromitovati Ivanovića, a preko njega i Novovića.

Izvor: M portal

Leave a Reply

@crnagoravijesti
Get it on Google Play