Nedostatak sna ima veći uticaj na naš život nego što mislimo

Problemi na poslu, zabrinutost zbog novaca i porodični problemi, samo su neki od razloga koji će vas držati budnim duboko u noć.

Nedostatak sna prouzrokovan tim brigama može skupo da vas košta kada su u pitanju sposobnosti da razmišljate, planirate i upravljate svojim emocijama.

„Nedostatak sna ili deficit sna, je razlika između količine sna koja je nekom potrebna i količine koju zapravo dobija“, rekao je specijalista za spavanje dr Rej Dasgupta, vanredni profesor kliničke medicine na „University of Southern California’s Keck School of Medicine“ i dodao da san utiče na našu sposobnost da razmišljamo, reagujemo, pamtimo i rješavamo probleme.

On je takođe rekao da „simptomi umora tokom dana uključuju nedostatak motivacije za obavljanje svakodnevnih zadataka, nedostatak produktivnosti na poslu, probleme sa pamćenjem i nizak interes za druženje”.

Dr Dasgupta je naveo još jedan neželjeni efekat: možda će se desiti da postanete na neki način nestabilni.

„Gubitak sna je snažno povezan sa smanjenom empatijom i emocionalnom regulacijom“, smatra dr Dasgupta, „što često dovodi do pogrešne komunikacije i sukoba“.

Regulacija raspoloženja se dešava u prednjem režnju mozga, koji je takođe zadužen za razmišljanje, rješavanje problema i konsolidaciju pamćenja.

„Prednji režanj je najveći korisnik energije u mozgu i prvi koji se isključi ili pokvari kada je lišen energije zbog nedostatka sna“, rekla je stručnjak za upravljanje stresom dr Sintija Akril, urednica časopisa „Contentment“ – časopis američkog Instituta za stres.

Bez dovoljno sna, vaš mozak funkcioniše manje efikasno, što utiče na vaše vještine suočavanja, rekla je dr Akril, i dodala da je razdražljivost jedan od ključnih znakova stresa i lošeg sna.

Nažalost, ne treba mnogo vremena da prođe da bi se vidjelo da nedostatak sna utiče na našu emocionalnu stabilnost, rekao je dr Dasgupta, i dodao da je „samo jedna noć gubitka sna dovoljna da naruši sposobnost regulacije emocija i njihovog izražavanja“.

Možda niste svjesni koliki uticaj nedostatak sna može da ima na vaš život

Možda živite sa nedostatkom sna i vjerujete da ćete preživjeti dan bez pretjerano lošeg uticaja na vaš svakodnevni život.

„Istraživanja su pokazala da mnogi ljudi nemaju pojma koliko je loš san uticao na njihovo raspoloženje i vještine suočavanja“, rekao je dr Banu Prakaš Kola, specijalista za medicinu spavanja u Centru za medicinu spavanja na klinici Mejo u Ročesteru.

Dr Kola je naveo da se u eksperimentalnim studijama, u kojima su imali učesnike koji su djelimično lišeni sna, subjektivna svijest o pospanosti i pogoršanju imala je tendenciju da se spusti nakon nekog vremena, ali objektivna pospanost i druge mjere vezane za performanse nastavljale su da se pogoršavaju.

„Gubitak sna može direktno da utiče na vašu sposobnost da kontrolišete emocije i upravljate očekivanjima“, rekao je dr Kola.

Specijalista za spavanje dr Kristen Natson, vanredni profesor neurologije i preventivne medicine na „Northwestern University’s Feinberg School of Medicine“ u Čikagu, naglasila je da ne treba da pretpostavljate da ako se „osjećate dobro, da ste zaista dobro“.

Ona smatra da ne postoji tačna formula, ali što duže ne spavate, duže će biti potrebno da se oporavite.

„Ako se lišite sna nedjelju dana ili duže, biće vam potrebno duže od dan ili dva da to nadoknadite“, rekla je dr Natson.

Izvor: Portal Analitika

@crnagoravijesti
Get it on Google Play

Leave a Reply