Voda sa Mareze nije za piće

Obilne padavine na području Podgorice, izazvale su povećanje nivoa vode na izvorištu Mareza. Današnji rezultati fizičko hemijskih analiza vode saizvorišta Mareza pokazuju blago povećanu mutnoću, saopšteno je iz Vodovoda.

“Shodno preporukama Instituta za javno zdravlje CrneGore, iako je mutnoća blago iznad dozvoljenih vrijednosti,preporučujemo da, djeca, trudnice, starijii stanovništvo sa oslabljenim imunim sistemomprokuvavaju vodu prije upotrebe ili koriste bezbjednealternative tj. vodu iz kontrolisanih izvoravodosnabdijevanja (flaširane vode, na odgovarajućinačin dopremljenu zdravstveno ispravnu vodu izdrugog vodovodnog sistema, izvorišta i sl.)”, naveli su u saopštenju.

Ističu i da je hlorisanje vode koja se distribuira potrošačima, čime se obezbjeđujemikrobiološka ispravnost vode, uredno i pod stalnimnadzorom. (sadržaj hlora 0,39-0.4 miligrama po litru).

Sa vodoizvorišta Mareza se snabdijevaju potrošači naselja Mareza, Tološi, Blok V i VI, dio grada preko Morače, centar Grada,dio ispod Gorice, Malo Brdo, Stara Varoš, Zabjelo,Pobrežje, Zelenika, Dahna, Dajbabe, City kvart, dio Zete, Gornja i Donja Gorica.

“Stanje na ostalim vodoizvorištima na teritoriji Glavnog grada je stabilno, bez bilo kakvih promjenapo pitanju ispravnosti vode za piće.Svi ostalipotrošači iz djelova grada koji nijesu navedeni mogubez problema I bojazni koristiti vodu za piće izvodovodnog sistema Glavnog grada. Laboratorija Vodovoda će nastaviti pojačano praćenje svih parametara vode za piće i o eventualnim promjenamablagovremeno informisati javnost”, zaključuje se u saopštenju Vodovoda.

Izvor: Vodovod

Leave a Reply

@crnagoravijesti