Cijene nafte iznad 85 dolara

Cijene nafte stabilizovale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 85 dolara, poduprte očekivanjima rasta potražnje u Kini i novih ograničenja ruskog izvoza koji signalizuju slabo snabdijevanje.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podneva bila viša 36 centi i iznosila je 85,34 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 21 cent višoj cijeni, od 79,69 dolara.

Trgovce su zabrinuli podaci o padu industrijske proizvodnje, proizvođačkih cijena i prometa u maloprodaji u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u decembru, koji su podstakli strah od recesije.

“Neočekivano snažan pad proizvođačkih cijena u SAD-u, pad prometa u maloprodaji i veliki pad proizvodnje u prošlom mjesecu ponovno su raspirili strahovanja od ekonomske cijene povećanja kamatnih stopa”, rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

Tržišta su se ponovo usresrijedila na prognoze o oporavku potražnje u Kini nakon ublažavanja mjera suzbijanja korone.

Čelnik Međunarodne agencije za energiju (IEA) Fatih Birol rekao je u Davosu da bi se ponuda u ovoj godini mogla približiti potražnji, dodajući da se nada da cijene neće dodatno rasti kako bi popustio pritisak na zemlje u razvoju.

“Ako se kineska sekonomija u ovoj godini oporavi, kao što očekuju mnoge finansijske institucije, mogli bismo svjedočiti snažnoj potražnji”, rekao je Birol, a ruska naftna industrija suočiće se na duži rok s velikim izazovima.

IEA očekuje rekordnu potražnju za naftom u ovoj godini, upozoravajući ipak na naglašenu neizvjesnost. Ponuda bi po njima trebalo znatno da uspori zbog očekivanog pada proizvodnje u Rusiji.

Značajniji rast cijena zakočio je danas i skok zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu. Podaci Američkog instituta za naftu (API) pokazuju da su porasle za nekih 7,6 milijuna barela, prema tržišnim izvorima. Analitičari su u prosjeku procjenjivali da su blago pale.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u srijedu barel korpe nafte njenih članica poskupio 1,32 dolari na 84,62 dolara.

Izvor: Dan

@crnagoravijesti
Get it on Google Play

Leave a Reply