Njemačka bilježi rekordan broj stanovnika

Foto: EPA

U Njemačkoj je krajem prošle godine živio rekordan broj stanovnika, a nagli porast se povezuje s useljavanjem iz Ukrajine, saopštio je Savezni statistički ured u Wiesbadenu.

“U Njemačkoj je krajem decembra živjelo 84,3 miliona stanovnika, što je 1,1 miliona više nego krajem 2021. i najveći broj zabilježen na kraju neke godine”, saopštio je Savezni statistički ured.

Razlog porasta broja stanovnika, kako je saopšteno, leži u činjenici da je osjetno mnogo više osoba uselilo u Njemačku nego što se iz nje iselilo, prenosi Hina.

“U Njemačku je prošle godine uselilo 1,45 miliona ljudi više nego što se iselilo, što je najveći migracijski plus unutar jedne godine otkako se od 1959. vode statistike”, stoji u saopćenju.

Povećan broj useljenika

Porast broja useljenih osoba ne povezuje se samo s velikim prilivom izbjeglica iz Ukrajine, nego uopšteno s povećanim brojem useljenika.

“Pored pojačanog useljavanja izbjeglica iz Ukrajine bilježi se i pojačano useljavanje osoba drugih nacionalnosti”, navedeno je u saopćenju Saveznog ureda za statistiku.

Posebno se u drugoj polovini godine povećao broj ilegalnih migranata iz Afganistana, Sirije i Iraka, dodaju.

Istovremeno je nastavljen trend negativnog odnosa broja umrlih i novorođenih.

Mogući problemi na tržištu rada

“Bez useljavanja bi broj stanovnika još od 1972. bio u konstantnom padu”, navodi se u saopćenju.

Stručnjaci smatraju da će se Njemačka, bez ciljanog i pojačanog useljavanja, u narednim godinama suočavati s velikim problemima, naročito na tržištu rada.

“U stanovništvu pratimo značajne promjene: generacija tzv. baby-boomera, dakle pripadnika generacije rođenih u pedesetim i šezdesetim godinama, odlazi u penziju, što će u narednim godinama predstavljati veliki izazov za blagajne penzionog osiguranja, zdravstveni sistem i tržište rada”, komentirao je najnovije statistike Sebastian Kluesner sa Saveznog instituta za istraživanje stanovništva.

Izvor: Al Jazeera Balkans

@crnagoravijesti
Get it on Google Play

Leave a Reply