U Madridu protest protiv ljevičarske Vlade

Nekoliko desetina hiljada ljudi protestovalo je u Madridu protiv ljevičarske Vlade premijera Pedra Sančesa uz podršku desničarske opozicije i ekstremne desnice.

Demonstranti, koji su mahali španskim zastavama, zatražili su ostavku Sančesa, a neki od njih su nosili njegov portret precrtan sa natpisom „Izdajnik“.

Prema lokalnim vlastima Madrida, na skupu je bilo oko 30.000 ljudi, dok organizatori pominju broj od 700.000.

Protest, organizovan na poziv desničarskih organizacija civilnog društva, dobio je podršku glavne opozicione desničarske Narodne stranke i ekstremno desničarske formacije Voks.

Skup je održan pošto je 2023. izborna godina ocijenjena kao ključna za Španiju.

Desnica je ogorčena odlukom Vlade da ukine krivično djelo pobune. Za takvo krivično djelo je bilo optuženo devet separatističkih katalonskih lidera zbog njihove uloge 2017. godine u pokušaju secesije oblasti Katalonije od ostalog dijela Španije.

To djelo pobune zamijenjeno je drugim krivičnim djelom za koje je propisana blaža kazna zatvora.

Desničari su takođe kritikovali zakon protiv seksualnog nasilja koji povećava kazne za silovanje, a smanjuje kazne za druge seksualne delikte.

Prema anketama, Narodna stranka bi mogla da pobijedi na parlamentarnim izborima zakazanim krajem godine, dok su u maju predviđeni lokalni i regionalni izbori u Španiji.

Izvor: N1

@crnagoravijesti
Get it on Google Play

Leave a Reply