FBI u Bajdenovoj kući: Pronašli dokumenta sa povjerljivim oznakama

Agenti Federalnog istražnog biroa (FBI) pretresli su kuću predsjednika SAD Džozefa Bajdena u Vilmingtonu u Delaveru i pronašli dodatna dokumenta sa povjerljivim oznakama, izjavio je advokat predsjednika Bob Bauer.

FBI je takođe iz kuće uzeo i neke od Bajdenovih rukom pisanih bilješki.

Predsjednik je dobrovoljno pustio FBI u dom.

Tokom pretresa u petak, koji je trajao skoro 13 sati, FBI je uzeo šest predmeta koji su sadržali dokumenta sa povjerljivim oznakama, rekao je Bauer.

Pomoćnik američkog tužiocaj Džozef Ficpatrikj potvrdio je da je FBI izvršio „planiran, sporazumni pretres“ rezidencije predsjednika u Vilmingtonu.

Predsjednik i prva dama, Džil Bajden, nijesu bili kod kuće u vrijeme pretresa.

Bajden je prošle nedjelje rekao novinarima da „u potpunosti sarađuje i da se raduje brzom rješavanju ovog problema“.

Bijela kuća je ranije ovog mjeseca saopštila da američko ministarstvo pravde ispituje moguća povjerljiva dokumenta pronađena u nekadašnjim kancelarijama predsjednika SAD u institutu u kojem je radio u Vašingtonu.

Specijalni savjetnik predsjednika, Ričard Zauber, rekao je tada da je „mali broj dokumenata sa povjerljivim oznakama“ otkriven dok su Bajdenovi advokati praznili kancelarije Pen Bajden centra (Penn Biden Center).

Bajden je u tom centru imao kancelariju otkako je napustio potpredsjedničku funkciju 2017. do pokretanja predsjedničke kampanje 2019.

Izvor: RTCG

Leave a Reply

@crnagoravijesti
Get it on Google Play