Preminula ugledna hrvatska i jugoslovenska novinarka

Foto: Pixsell

Preminula je Silvija Luks, ugledna hrvatska i jugoslovenska novinarka i jedno od najprepoznatljivijih televizijskih lica proteklih decenija, objavilo je Hrvatsko novinarsko društvo (HND).

U svojoj dugogodišnjoj karijeri bila je novinarka, urednica i voditeljka, a obavljala je čelne dužnosti u medijima, prvenstveno na televiziji, i ubraja se među doajene novinarstva, navodi HND, čija je bila aktivna članica.

Silvija Luks rođena je 19. februara 1944. u Sremskoj Mitrovici, klasičnu gimnaziju završila je u Zagrebu, a od rane mladosti bila je posvećena javnim nastupima i kao studentkinja pobedila na međuuniverzitetskom takmičenju u govorništvu u Beogradu. Diplomirala je na zagrebačkom Pravnom fakultetu, školovanje je nastavila u Parizu i na Sorboni stekla i diplomu završenih postdiplomskih studija.

Već s 20 godina je poečla karijeru u Radio Zagrebu kao novinarka, urednica i voditeljka, a potom prelazi na Televiziju Zagreb. Sedamdesetih godina je bila je dopisnica iz Angole, da bi potom autorski učestvovala u kreiranju kulturnih, političkih i dokumentarnih emisija poput „Ekran na ekranu“, „Kultura srca“, „Moja zemlja“.

Početkom devedesetih na regionalnoj televiziji Yutel bila je direktorka programa i zamenica glavnog direktora, a potom prelazi u diplomatiju.

U razdoblju od 2000. godine angažovana je u Hrvatskoj radio-televiziji kao urednica emisija, komentatorka i mentorka, a jednu godinu provela je u SAD kao specijalna dopisnica, da bi kasnije postaje i stalna.

Tokom bogate novinarske karijere sarađivala je s mnogim televizijama u svijetu – od Francuska, SAD, UAE, Katara, Egippa, Švajcarske, Kameruna. Bila je i nagrađivana novinarka i jedna je od dobitnica nagrade Hrvatskog novinarskog društva „Marija Jurić Zagorka“. Odlikovana je i francuskim ordenom „Viteza nacionalnog reda“.

Bila je vrlo aktivna članica HND i jedno vrijeme predsednica hrvatske Sekcije frankofonskih novinara pri HND. U vijesti o smrti Silvije Luks HRT naglašava i da je, kao autorka brojnih kulturnih, političkih i dokumentarnih TV emisija i serija intervjusala mnoge svjetske državnike.

Izvor: N1

@crnagoravijesti
Get it on Google Play

Leave a Reply