Sifilis se pojavio u Beogradu, evo koji su simptomi

Iako se mislilo da je sifilis bolest koja je ostala u prošlom vijeku, kako ljekari kažu, sve više muškaraca u Beogradu se javlja svom urologu upravo sa simptomima ove bolesti.

Na sajtu Instituta za javno zdravlje Srbije postoji detaljan dokument u kome su navedeni svi simptomi, način prenošenja, liječenje i posljedice ove, nekada smrtonosne bolesti koja može da ostavi dugotrajne posljedice po zdravlje.

Sifilis je seksualno prenosiva bolest koju izaziva bakterija Treponema pallidum.

Kako se prenosi sifilis?

Sifilis se prenosi direktnim kontaktom sa oboljelom osobom. Sifilistične lezije se najčešće javljaju na spoljašnjim genitalijama, vagini, anusu ili rektumu. Promene se takođe mogu javiti na usnama ili u usnoj duplji, prenosi Danas.

Bolest se prenosi putem nezaštićenog seksualnog odnosa. Oboljele trudnice mogu prenijeti bolest na svoje dijete tokom trudnoće ili porođaja.

Sifilis se ne može prenijeti preko toaletnih dasaka, kvaka, bazena, toplih kupki, kada, pozajmljene odjeće ili pribora za jelo.

Simptomi sifilisa

Bolest se prenosi sa oboljelih osoba koje imaju promjene karakteristične za primarni i sekundarni sifilis, ali koje često ostaju neprepoznate. Prema tome, uzročnik se uglavnom prenosi sa osoba koje nisu svjesne svojih infekcija.

Kod oboljelih od sifilisa simptomi ostaju neprepoznati godinama. Međutim, treba znati da uvijek postoji rizik od kasnih komplikacija ukoliko se ne uključi adekvatna i pravovremena terapija.

Dugoročnim praćenjem inficiranih osoba koje nisu liječene od sifilisa, uočeno je da: 1/3 inficiranih tokom života ima latentnu infekciju, 1/3 ima biološko izliječenje (spontano izgubi serološku reaktivnost), a preostala 1/3 razvije pozne manifestacije i komplikacije, piše na sajtu Instituta.

Sekundarni stadijum

Sekundarni stadijum karakteriše osip po koži i lezije na mukoznim membranama.

Ovaj stadijum počinje tipično, sa razvojem osipa na jednom ili više dijelova tijela. Osip najčešće nije praćen svrabom i može da se javi tokom zarastanja šankra ili nekoliko nedjelja nakon što šankr zaraste, u vidu grubih, crvenih ili crvenkasto-braon makula na dlanovima i tabanima, ali može biti blijed i jedva primjetan.

Pored osipa, simptomi sekundarnog sifilisa mogu uključiti groznicu, otok limfnih žljezda, bol u grlu, gubitak kose u vidu pečata, glavobolju, gubitak tjelesne težine, bol u mišićima i slabost. Simptomi i znaci sekundarnog sifilisa će nestati sa ili bez liječenja, ali bez liječenja infekcija može napredovati dalje u latentni i kasni stadijum bolesti.

Latentan (skriveni) stadijum sifilisa počinje kada nestanu sekundarni simptomi. Bez liječenja inficirana osoba će i dalje biti oboljela od sifilisa, odnosno iako ne postoje simptomi i znaci oboljenja – infekcija ostaje u tijelu.

U kasnom stadijumu sifilisa i nakon mnogo godina mogu biti oštećeni unutrašnji organi, uključujući mozak, nerve, oči, srce, krvne sudove, jetru, kosti i zglobove.

Znaci i simptomi kasnog stadijuma sifilisa uključuju otežanu mišićnu pokretljivost, paralizu, gubitak senzibiliteta, postepeno sljepilo i demenciju, što vodi ka smrtnom ishodu.

Veza između sifilisa i HIV infekcije

Promjene na genitalijama (šankr), kao manifestacija primarnog ili ranog sifilisa, predstavljaju ulazno mjesto za HIV infekciju. Postoji povećan rizik dva do 5pet puta za prenos HIV infekcije kada je osoba oboljela od sifilisa. Seksualno prenosive bolesti koje stvaraju izvore tj. ulkuse ili oštećenja na koži ili mukoznim membranama, kao što je sifilis, narušavaju prirodne barijere koje predstavljaju zaštitu od infekcije.

Genitalni ulkusi izazvani sifilisom često krvare kada dođu u kontakt sa oralnom ili rektalnom mukozom tokom seksualnog odnosa, povećavajući infektivnost HIV-a i osjetljivost organizma na isti.

Kako se liječi sifilis?

Liječi se penicilinom. Liječene osobe se moraju uzdržavati od seksualnog odnosa, dok sifilistična promjena ne zaraste u potpunosti. Takođe, oboljeli od sifilisa moraju obavijestiti svoje seksualne partnere, da bi se i oni testirali i liječili.

Da li postoji mogućnost da već liječena osoba ponovo oboli od sifilisa?

Jednom preležan sifilis ne ostavlja trajan imunitet. Poslije uspješnog liječenja, osobe mogu biti osjetljive na ponovnu infekciju. Samo se laboratorijskim putem može potvrditi da li je neko oboljeo od sifilisa ili ne.

Izvor sifilisa može biti sakriven u vagini, rektumu ili ustima i možda neće biti očigledno da je partner obolio od sifilisa. Ljekar preporučuje da li je potrebno ponoviti testiranje, piše na sajtu Instituta.

Najbolja prevencija od ove bolesti je zaštita tokom seksualnih odnosa. Riječ je o bolesti koja može da bude posebno opasna za trrudnice, jer se prenosi direktno na plod.

Izvor: Danas

@crnagoravijesti
Get it on Google Play

Leave a Reply