Španija: Uhapšena banda švercera duvana koja je eksploatisala izbjeglice iz Ukrajine

Španska policija saopštila je da je razbila bandu koja je upravljala s tri ilegalne fabrike duvana u kojima su Ukrajinci koji su pobjegli u Španiju poslije ruske invazije radili „nagurani“ u improvizovane jedinice za smještaj.

Banda je optužena za šverc „velikih količina“ duvana od kojeg je pravila cigarete falsifikovanih marki koje se prodaju širom Španije, kao i u susjednim zemljama, objasnila je Civilna garda u saopštenju.

U Španiji je uhapšeno 27 ljudi u okviru istrage sprovedene uz pomoć evropske policijske agencije Europol.

Zaplijenjeno je deset tona duvana u listu i 3,5 miliona paklica cigareta ukupne vrijednosti 37,5 miliona eura.

Tri fabrike u vinskom regionu La Rioha (Sjever), Sevilja (Jug) i Valensija (Istok), bile su opremljene mašinama „napredne tehnologije“ i mogle su da proizvode 540.000 paklica cigareta dnevno, navodi se u saopštenju.

Banda je zapošljavala Ukrajince koji su neregularno došli u Španiju ili su stigli kao tražioci azila od početka rata u Ukrajini u februaru 2022. godine.

Ukrajinci su živjeli u fabrikama, „nagurani u montažne objekte i nemoćni da napuste objekte tako da nisu mogli da budu primijećeni, a radili su dugo“, navodi se u saopštenju.

Vođe bande su „prale velike količine novca“ i „bogato živjele“ u luksuznom turističkom naselju Marbelja na Kosta del Solu (na jugu).

Izvor: Portal Analitika

Leave a Reply

@crnagoravijesti
Get it on Google Play