Cijene nafte iznad 88 dolara

Cijene sirove nafte stabilizovale su se u utorak iznad 88 dolara budući da su trgovci balansirali između straha od recesije u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i očekivanja oporavka potražnje u Kini, najvećem svjetskom uvozniku.

Na londonskom tržištu cijena barela bila je gotovo nepromijenjena i iznosila je 88,31 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 81,7 dolara.

Trgovce je proteklih sedmica ohrabilo ukidanje strogih mjera suzbijanja koronavirusa u Kini i znaci oporavka potražnje za gorivom. Otvaranje kineskih granica izazvalo je novi talas zaraze, a podaci o prometu u maloprodaji i proizvođačim cijenama u SAD-u podstakli su zabrinutost.

„Američka ekonomija još bi mogla pokleknuti, a neki trgovci energijom još sumnjaju i u brzi oporavak kineske potražnje za sirovom naftom u ovom kvartalu“, objasnio je analitičar OANDA-e, Edward Moya.

Trgovci procjenjuju rizik recesije u SAD-u i moguće poteze centralne banke, što je pritislo dolar i ojačao kupovnu moć kupaca s drugim valutama, poduprijevši potražnju.

Anketa Reutersa je pokazala da su teg cijenama bila očekivanja da će novi izvještaji iz SAD-a pokazati rast zaliha nafte i benzina u prošloj sedmici i pad zaliha derivata.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel korpe nafte njenih članica u ponedjeljak poskupio 55 centi na 85,45 dolara.

Izvor: Dan

Leave a Reply

@crnagoravijesti
Get it on Google Play