Holandski haker došao do ličnih podataka gotovo svih Austrijanaca

Haker iz Holandije uhapšen u novembru, pribavio je i ponudio na prodaju ime i prezime, adresu i datum rođenja gotovo svih austrijskih građana, saopštila je u srijedu austrijska policija.

Korisnik, za kojeg se vjeruje da je haker, ponudio je podatke na prodaju na internet forumu u maju 2020, predstavljajući ih kao „puno ime, pol, punu adresu i datum rođenja vjerovatno svakog građanina“ u Austriji, navodi se u policijskom saopštenju.

Dodaje se da su istražitelji potvrdili autentičnost.

Zbirka se sastojala od skoro devet miliona grupa podataka, ističe policija.

Austrija ima otprilike 9,1 miliona stanovnika. Haker je takođe stavio na prodaju „slične grupe podataka“ iz Italije, Holandije i Kolumbije, rekla je austrijska policija, dodajući da nema druge detalje.

„Budući da su ti podaci bili slobodno dostupni na internetu, apsolutno se mora pretpostaviti da su ti registracijski podaci, u cjelosti ili djelimično, nepovratno u rukama kriminalaca“, saopštila je policija, dodajući da se vjeruje da su nepoznate osobe platile za podatke.

Osumnjičeni 25-godišnjak uhapšen u stanu u Amsterdamu, od ranije je poznat policiji, a istražuju ga holandska policija i pravosudni organi, rečeno je u austrijskoj policiji.

Portparol je dodao se policija tek sada o tome oglasila kako ne bi ometala spomenute istrage.

Policija nije elaborirala o posledicama za bezbjednost austrijskih podataka.

Izvor: N1

Leave a Reply

@crnagoravijesti
Get it on Google Play