Otkazani svi letovi na berlinskom aerodromu

Svi letovi na njemačkom aerodromu Brandenburg, u glavnom gradu Berlinu, otkazani su, saopštio je operater pošto je osoblje u štrajku.

Za srijedu, 25. januara, prvobitno je bilo planirano oko 300 polijetanja i slijetanja sa skoro 35.000 putnika, prenio je Rojters.

Verdi sindikat je pozvao aerodromsko osoblje u zemaljskim službama, vazduhoplovnoj bezbjednosti i aerodromskoj kompaniji da štrajkuju zbog spora o platama.

Sindikat je pozvao na jednodnevnu obustavu rada zbog, kako je rečeno, nedovoljnog napretka u tri paralelna razgovora o platama.

„Nadamo se da je pritisak dovoljan“, rekao je sindikalni predstavnik Enriko Rojmker i dodao da je cilj napredak u pregovorima.

On je rekao da je aerodromska kompanija dala ponudu za kolektivno pregovaranje na period od 24 mjeseca po kojoj bi plate 1. juna porasle za 3 odsto, a 1. maja sljedeće godine za još dva odsto.

„Kada vidite kolika je inflacija i uzmete u obzir da kolege nisu imale povećanje plata godinama, ova ponuda je naravno šamar za njih“, rekao je Rojmker.

Sindikat traži mjesečno povećanje plata od 500 eura za zaposlene na aerodromima i za radnike koji obavljaju usluge zemaljskog opsluživanja na osnovu 12-mjesečnog kolektivnog ugovora.

Njemačka Vlada trebalo bi 25. januara da objavi svoj godišnji ekonomski izvještaj.

Izvor: M portal

Leave a Reply

@crnagoravijesti
Get it on Google Play