Gradiće se džamija u Podgorici

Foto: FB

U podgoričkom naselju Drač biće ponovno izgrađena džamija koja je porušena polovinom prošlog vijeka, a danas su napravljeni prvi iskopi na lokaciji nekadašnje Hadrovića džamije.

“Danas prisustvujemo istorijskom činu, nakon više od pedeset godina u Podgorici će biti izgrađena džamija. Ovo je rezultat predanog rada u godinama koje su za nama, jer morali smo se izboriti za povraćaj zemljišta na kome se nalazila Hadrovića džamija, pribaviti potrebne dozvole, izraditi projekat, finansije… Evo danas uz Allahovu pomoć krećemo u realizaciju projekta njene ponovne izgradnje. Ne mogu skriti emocije koje me obuzimaju. Želim da se zahvalim svima koji su na bilo koji način učestvovali u ovom hajrli djelu, posebno našim donatorima”, kazao je reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić.

Jedan od inicijatora za obnovu Hadrovića džamije na Draču bio je profesor Džemo Redžematović, glavni imam za Podgoricu i Nikšić.

“Želim se zahvaliti svim nadležnim institucijama koje su prepoznale potrebu muslimana ovog dijela Podgorice za izgradnjom džamije. Takođe zahvalni smo i svim pojedincima, koji su na bilo koji način, doprinijeli da ovog jutra krenemo u obnovu Hadrovića džamije”, poručio je Redžematović.

Projekat Hadrovića džamije koja će krasiti naselje Drač izradio je, kako navode, prof. dr. Rifat Alihodžić.

“Tako je zapisano u vakufskom defteru Arhive u Istanbulu, koja se može naći pod nazivom ‘Beyler camii’ i ‘Alay Beyli’, dakle po tutuli, a ne po vlastitom imenu osnivača. Kako je zabilježio istraživač, Bajro Agović u knjizi ‘Džamije u Crnoj Gori’, održavali su je Hadrovići pa je po njima i dobila ime”,navodi se u saopštenju Islamske zajednice.

Druga mogućnost govori da je jedan od osnivača džamije bio Hadrović, te iz toga razloga nosi ime Hadrovića, ali što do sada nije potvrđeno.

“Što je najvažnije, izgrađena je da bi koristila muslimanima Podgorice, a sada će joj biti vraćena ta uloga”, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Portal Analitika

@crnagoravijesti
Get it on Google Play

Leave a Reply