Da li je bolje umivati se hladnom ili toplom vodom

Razumljivo, mnogi od nas radije peru lice vrućom vodom. Ništa nije više opuštajuće ili praktičnije od čišćenja lica pod tušem. Međutim, topla voda nažalost nije najbolja opcija za vašu kožu…

Vruća voda može uzrokovati brojne probleme s kožom. Može lišiti vašu kožu vitalnih prirodnih ulja, izazivajući suvoću, dehidraciju i povećanu osetljivost. Ako ste skloni ekcemu ​​ili rozaceji, vruća voda dobro je poznata po tome što izaziva neprijatne napade.

Ljudi s masnom kožom mogli bi da pomisle da njihov ten ima koristi od tople vode, ali nažalost to nije slučaj. Kada vaša koža postane previše lišena svojih prirodnih ulja, vaše žlijezde to pokušavaju da kompenzuju proizvodnjom — pogodite čega? — još više ulja! Tako ćete izgledati još sjajnije nego prije, a vjerovatno će izazvati i izbijanje akni.

Hladna voda može djelovati kao adstrigent. Može pomoći u toniranju kože, smirivanju natečenosti i vraćanju mladalačkog sjaja. Zvuči super, zar ne? Ali, uz ovo rečeno, ne biste trebali preterano da koristite hladnu vodu u svojoj rutini čišćenja. To je zato što hladna voda sužava pore kože, a iako to može biti korisno, takođe može spriječiti efikasno čišćenje kože. Kada se vaše pore suze, bakterije i prljavština mogu ostati zarobljene, a to može izazvati mitesere i izbijanje akni.

Iako bi povremeno prskanje hladnom vodom moglo pozitivno uticati na vaš ten, uglavnom bi trebalo težiti pranju lica mlakom vodom. Mlaka voda će zajedno sa sredstvom za čišćenje ukloniti prljavštinu i bakterije s vaše kože, a sve to bez pretjeranog skidanja i isušivanja.

Koja sredstva za čišćenje lica su najbolja?

Sredstva za čišćenje su važan korak u našoj dnevnoj rutini. Većina dermatologa preporučuje čišćenje lica barem jednom dnevno ili dva puta dnevno ako morate ukloniti šminku i kremu za sunčanje prije spavanja. Međutim, sredstvo za čišćenje koje vam najbolje odgovara zavisi od vašeg tipa kože.

Ključni tipovi kože su: normalna, mješovita, suva, masna i osjetljiva. Ako niste sigurni koji je vaš tip kože, nema mjesta panici. Postoji mnogo online kvizova koje možete riješiti da biste to saznali.

Nažalost, ne postoji sredstvo za čišćenje koje bi bilo univerzalno savršeno za svaki tip kože, ali pločice za čišćenje koje sadrže aktivni ugalj obično su odlične za početak. Aktivni ugalj ima mnoge izvanredne dobrobiti za kožu.

Aktivni ugalj takođe može pomoći kod smanjivanja pojavljivanja pora, smanjenja akni i upala, pomaže kod prekomjernog mašćenja, smatra se da pomaže u prevenciji preranog starenja, a dovoljno je nježan da se koristi čak i na najosjetljivijim tipovima kože.

Iako je često najnepopularniji korak u rutini njege kože, SPF je takođe najvažniji korak. Nevjerovatnih 90% starenja naše kože uzrokovano je UV zracima, što znači da će svako provedeno vrijeme na suncu bez zaštite ubrzati pojavu bora na čelu i opuštenu kožu. Povrh toga, UV zraci takođe mogu dovesti do razvoja raka kože.

Vrlo je važno da svaki dan nosite zaštitni faktor od najmanje 30, posebno ako ćete biti napolju duže vrijeme ili vam je radni sto tik do prozora. Pokušajte sa sobom da nosite losion za zaštitu od sunca i pronađite dobar šešir za sunčanje ako je dan posebno vedar.

Kada je riječ o postizanju blistave, zdrave kože, najbolje je započeti s dobrim sredstvom za čišćenje, mlakom vodom i pouzdanim losionom za sunčanje. S vremenom možete dodati otmenije proizvode u svoju rutinu ako to želite, ali ako ste novi u nezi kože ili jednostavno želite da bude minimalna, stvarno ne možete pogriješiti s ove tri jednostavne stvari. Vaša će koža vrlo brzo izgledati najbolje što može.

Izvor: N1

@crnagoravijesti
Get it on Google Play

Leave a Reply