Naučnici upozoravaju: Evropa je na ivici katastrofe

Evropa je na ivici katastrofe jer zalihe podzemnih voda presušuju, upozorili su naučnici. Tokom ljetnih mjeseci 2018. i 2019. godine u srednjoj Evropi je vladala velika nestašica vode. Od tada nije bilo značajnog porasta nivoa podzemnih voda, koji su ostali konstantno niski.

Teška suša šteti prirodnim staništima, utiče na poljoprivredu i stvara velike nestašice energije, otkriva nova studija.

Posljedice ove dugotrajne suše bile su evidentne u Evropi tokom ljeta 2022.

Suha riječna korita i sporo nestajanje stajaćih voda ozbiljno su uticali i na prirodu i na ljude.

Brojne vodene vrste izgubile su svoja staništa, dok je suvo tlo uzrokovalo mnoge probleme poljoprivredi. Nedostatak energije u Evropi se takođe pogoršao kao rezultat. Bez dovoljnih količina rashladne vode, nuklearne elektrane u Francuskoj su se borile da proizvedu dovoljno električne energije.

Hidroelektrane su takođe teško ispunjavale svoju funkciju zbog nedostatka vode.

Kako bi prikupio svoje podatke, tim je koristio satelitsku gravimetriju kako bi promatrao svjetske resurse podzemnih voda i dokumentovao promjene uočene tokom nekoliko godina. Koristili su satelite blizance koji kruže oko Zemlje u polarnoj orbiti na visini od nešto manje od 490 km.

Oni daju očitavanja ukupne mase, od kojih se zatim oduzimaju promjene u rijekama i jezerima. Vlaga u tlu, snijeg i led se takođe oduzimaju i na kraju ostaje samo podzemna voda.

Izvor: Portal Analitika

@crnagoravijesti
Get it on Google Play

Leave a Reply