Pročitajte tekst Aneksa sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije

Foto: Nova rs/ arhiva

Portal N1 objavljuje “Aneks sporazuma o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije”, koji je  dogovoren nakon maratonskih razgovora u Ohridu.

Tekst prenosimo integralno:

Dijalog Beograda i Prištine: Implementacioni aneks Sporazuma o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije

– Ovaj Aneks čini sastavni dio Ugovora.

– Kosovo i Srbija u potpunosti se obavezuju da će poštovati sve članove Sporazuma i ovog Aneksa, i sprovesti sve svoje obaveze koje proizilaze iz Sporazuma i ovog Aneksa ekspeditivno i u dobroj vjeri.

– Strane primaju k znanju da će Sporazum i Aneks za implementaciju postati sastavni djelovi odgovarajućih procesa pridruživanja Kosova i Srbije EU. Strane napominju da će EU posrednik odmah nakon usvajanja Sporazuma i ovog Aneksa započeti proces izmjena merila za Poglavlje 35 za Srbiju zbog obaveza koje proizilaze iz Sporazuma i ovog Aneksa. Agenda kosovske Specijalne grupe za normalizaciju će podjednako odražavati nove obaveze koje ima Kosovo, a koje proizilaze iz Sporazuma i ovog Aneksa.

– Strane su saglasne da hitno prihvate Deklaraciju o nestalim licima, kako je dogovoreno u okviru Dijaloga uz posredovanje EU.

– Da bi se primenio član 7, Kosovo odmah pokreće pregovore u okviru Dijaloga uz posredovanje EU o uspostavljanju specifičnih aranžmana i garancija za obezbjeđivanje odgovarajućeg nivoa samoupravljanja za srpsku zajednicu na Kosovu, u skladu sa relevantnim prethodnim sporazumima iz dijaloga koje je utvrdio EU posrednik.

– Strane su saglasne da u roku od 30 dana uspostave Zajednički odbor za monitoring, kojim predsjedava EU. Sprovođenje svih odredbi će biti obezbijeđeno i nadgledano od strane Zajedničkog odbora za praćenje.

– Da bi se primijenio član 9, EU će organizovati donatorsku konferenciju u roku od 150 dana kako bi se uspostavio investicioni i finansijski paket pomoći za Kosovo i Srbiju. Pomoć neće biti dodijeljena prije nego što EU utvrdi da su sve odredbe Sporazuma u ​​potpunosti sprovedene.

– Kosovo i Srbija se slažu da će sve tačke sprovoditi nezavisno jedan od drugog.

– Redosljed stavova ovog Aneksa ne dovodi u pitanje redosljed njihovog sprovođenja.

– Kosovo i Srbija se slažu da neće blokirati primjenu nijednog člana (tačke).

– Sve diskusije u vezi sa implementacijom Sporazuma odvijaće se u okviru Dijaloga koji vodi EU.

– Kosovo i Srbija su primile k znanju da svako nepoštovanje svojih obaveza iz Sporazuma, ovog Aneksa ili prethodnih sporazuma o dijalogu može imati direktne negativne posljedice po njihove procese pristupanja EU i po pitanju finansijske pomoći koju dobijaju od EU.

Ova runda dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou u Ohridu pod okriljem Evropske unije trajala je skoro 12 sati, a nakon nje, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ništa nije potpisao, da je „nekakav dogovor“ postignut, da je dogovoreno nekoliko tačaka koje će postati sastavni dio pregovaračkog okvira i jedne i druge strane, a da će od njihove implementacije zavisiti napredak u evrointegracijama.

– Pod odmah je navedeno da se ide u proces formiranja ZSO, rekao je Vučić.

Kosovo i Srbija dogovorili su se o aneksu sprovođenja sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj. On je naglasio da će obje strane biti obavezane sporazumom koji će biti dio njihovog evropskog puta.

Predsjednik Srbije bježi od potpisivanja sporazuma, a on je defakto priznanje, rekao je poslije sastanka premijer Kosova Aljbin Kurti, koji je novinarima rekao da je on bio spreman da stavi potpis.

Izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da je postignut težak, ali neophodan dogovor Beograda i Prištine.

Vučić i Kurti sastali su se najprije, odvojeno, sa Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, a nešto prije 15:30 počeo je trilateralni sastanak, koji je trajao do 22h.

Izvor: N1

Leave a Reply

@crnagoravijesti