Kanabis pretekao alkohol u konzumaciji

U Sjedinjenim Američkim Državama, svakodnevna i gotovo svakodnevna upotreba marihuane rasprostranjenija je od sličnih nivoa konzumiranja alkohola, pokazala je analiza nacionalnih podataka prikupljenih tokom četiri decenije.

Autor studije Jonathan Caulkinsa Univerziteta Carnegie Mellon Heinz u Pittsburghu kazao je da je konzumiranje alkohola i dalje češće, ali da je 2022. intenzivni nivo upotrebe marihuane prvi put premašio učestalu konzumaciju.

“Dobrih 40 odsto onih koji koriste kanabis to rade svakodnevno ili gotovo svakodnevno, što je trend koji se više povezuje sa upotrebom duvana nego uobičajenim konzumiranjem alkohola”, kaže Caulkins.

Istraživanje, zasnovano na podacima iz Nacionalne ankete o upotrebi droge i zdravlju, objavljeno je danas u časopisu Addiction (“Zavisnost”). Anketa predstavlja visoko cijenjeni izvor procjena o upotrebi duvana, alkohola i droge u SAD.

Prije dvije godine, oko 17,7 miliona ljudi je svakodnevno ili gotovo svakodnevno koristilo marihuanu, u poređenju sa 14,7 miliona koji su istim tempom pili alkohol, prema studiji.

Tempo svakodnevne ili gotovo svakodnevne upotrebe marihuane po glavi stanovnika se povećao 15 puta od 1992. do 2022.

Taj trend odražava promjenu politike prema marihuani. U većini američkih država sada je dozvoljena upotreba marihuane u medicinske svrhe.

Izvor: Antena M

Get it on Google Play