Ovo su prvi simptomi da pluća nisu dobro

Zdrava su pluća organ koji je ključan da omogući ulazak dovoljne količine kisika u krvotok te da se istovremeno izbaci nusprodukt metabolizma stanica ugljendioksida. Tako da su pluća jedna od prvih linija obrane od štetnih uticaja iz okoline. Ono što je važno reći jeste to da zdrava pluća imaju veliku rezervu u osiguranju dovoljne količine kiseonika za organizam.

Pojava kašlja
Obično je simptom da pluća nisu u dobrom stanju osjećaj nedostatka vazduha. Zadihanje se u početnim stadijima oštećenja pluća javlja pri naporu, nekada i minimalnom, kao što je uspinjanje na prvi sprat ili ponekad čak i govor. U stadijumima kada su pluća veoma oštećena zadihanje se javlja čak i u mirovanju. Ostali simptomi mogu biti kašalj i zvižduci u plućima.

Ono što je zanimljivo, pušači koji kašlju smatraju da je to normalno stanje za pušače. Međutim, kašalj nije zdravo stanje te osobe koje kašlju duže od mjesec bez prestanka trebale bi se javiti ljekaru radi dalje obrade.

Najveći faktor koji uništava pluća je pušenje, odnosno udisanje cigaretnog dima. Samo udisanje cigaretnog dima stvara u plućima hroničnu upalu, što može dovesti do razvoja hronične opstruktivne plućne bolesti. Takođe, cigaretni dim sadrži više od 3.000 kancerogenih materija.

Rizični faktor
Naime, pušenje cigareta najveći je rizični faktor i za razvoj karcinoma pluća. Devedeset posto bolesnika s hroničnom opstruktivnom plućnom bolesti i oko 85 posto bolesnika s karcinomom pluća su pušači ili bivši pušači. Takođe, onečišćenje okoline i vazduha koji udišemo važan je faktor koji doprinosi povećanom riziku za oštećenje pluća.

Hronična upala
Alergije, a više hronična opstruktivna plućna bolest može oštetiti pluća sa stalno prisutnom upalom. Hronična upala dovodi do stalne aktivacije upalnih stanica: limfocita, neutrofila, makrofaga i brojnih ostalih upalnih stanica koje, kada su aktivirane, mogu oštetiti pluća.

Oštećena pluća imaju tkivo s ožiljcima koje je nefunkcionalno te se tako može smanjiti normalno funkcionisanje pluća.

Izvor: Avaz

Get it on Google Play