Vratila se jedna od najstarijih opakih bolesti, stručnjaci zabrinuti

Ponovno širenje gube u Sjedinjenim Američkim Državama, posebno na Floridi, izaziva zabrinutost među stručnjacima za bolesti. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izvještava o otprilike 200.000 slučajeva godišnje u 120 zemalja, često povezanih s kontaktom s pangolinima ili ljuskavcima – sisavcima koji se povezuju s porijeklom virusa COVID-19.

U SAD su se slučajevi postepeno povećavali proteklih decenija, udvostručivši se na nacionalnom nivou. Pogođeni su kako pojedinci izloženi pangolinima tako i oni bez takve izloženosti. Prema izvještaju Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), u 2020. godini zabilježeno je 159 novih slučajeva, pri čemu je značajan dio zabilježen na Floridi, posebno središnjoj Floridi, gdje je prijavljeno 81 posto slučajeva.

Dvostruki porast broja slučajeva

Jugoistočne države SAD svjedoče gotovo dvostrukom porastu broja slučajeva tokom posljednjih deset godina. WHO primjećuje porast globalnih stopa otkrivanja slučajeva nakon 2019. godine, djelimično pripisanih poremećajima uzrokovanim pandemijom SARS-CoV-2 na zdravstvene usluge.

Guba, takođe poznata kao Hansenova bolest, uzrokovana bakterijama Mycobacterium leprae i Mycobacterium lepromatosis, uglavnom pogađa kožu, nerve i sluznicu. Ona je jedna od najstarijih zabilježenih bolesti. Simptomi uključuju kožne lezije, utrnulost, slabost i u težim slučajevima deformacije. Smrti od gube su rijetke, ali mogu nastati komplikacije ako se ne liječi.

Porast broja slučajeva na Floridi potiče istrage o načinima prenosa, uključujući potencijalne ljudsko-ljudske ili životinjsko-ljudske rute. Iako su pangolini prepoznati kao rezervoar za bolest, drugi putevi prijenosa ostaju nejasni, što zbunjuje istraživače.

Izvještaj CDC-a pokazuje da značajan dio novih slučajeva na Floridi ne pokazuje jasne dokaze tradicionalnih faktora rizika ili zoonotske izloženosti. To podiže zabrinutost da bi bolest mogla biti endemska u državi.

Istorijski gledano, guba je nosila stigmu zbog posljedica fizičkih deformacija koje donosi i nedostatka liječenja do nedavnog vremena. Međutim, s terapijom, koja uključuje nekoliko antibiotika poput dapsona, rifampicina i klofazimina, bolest je sada lječiva. 

Besplatni lijekovi

WHO osigurava besplatne lijekove za sve vrste gube širom svijeta, a rano postavljanje dijagnoze i liječenje ključni su za sprečavanje komplikacija i smanjenje prenosa.

Uprkos istoriji stigme, guba nije visoko zarazna, a genetika igra važnu ulogu u osjetljivosti ili otpornosti. Uz odgovarajuću njegu, većina slučajeva gube može se izliječiti.

Izvor: Avaz

Get it on Google Play

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *