Umjesto 15, dobio osam godina za silovanje djevojčice

Apelacioni sud Crne Gore smanjio je kaznu sa maksimalnih 15 na osam godina zatvora B. B, koji je osuđen zbog višestrukog silovanja djevojčice od januara do juna 2020. godine, piše Pobjeda.

Apelacioni sud je obrazložio, piše taj portal, da skoro upola umanjuje kaznu jer je, kako ocjenjuju, Viši sud dao višestrukom silovanju i ranijoj osuđivanosti okrivljenog prenaglašen značaj, koji nije takvog karaktera da bi se izrekla maksimalna kazna. Smatraju da je osam godina zatvora srazmjerno težini učinjenog krivičnog djela, iako na strani B. B. nije bilo olakšavajućih okolnosti.

U julu 2022. godine njemu je presudu izrekla sutkinja Višeg suda u Podgorici Vesna Kovačević.

Za silovanje maloljetnika zakonom je predviđena kazna od pet do 15 godina zatvora, a Vijeće Apelacionog suda činili su sudije Predrag Tabaš, Srđan Vujović i Vesna Moštrokol.

Okrivljeni je, inače, u pritvoru već četiri godine, pa je odležao polovinu kazne.

Prema saznanjima Pobjede, djevojčica je više od pola godine ćutala o onome što je trpjela jer se bojala da će silovatelj ostvariti prijetnje tako što će joj ubiti oca.

U istrazi je ispričala da je komšija uspostavio kontakt sa njom tako što je počeo da joj šalje poruke kako je lijepa, da treba da gospodari njegovom kućom i da će je oženiti kada postane punoljetna.

Mjesec kasnije je prešao na prijetnje. Slao joj je poruke da će „ako ne dođe da ga nešto posluša“ njene oca i majku ostaviti bez posla, a prijetio je i da će joj oca ubiti.

Od konstantnog nasilja i straha koji je trpjela, djevojčica je promijenila ponašanje što je primijetio njen otac.

B. B. je pred tužiocem naveo da je sa ocem petnaestogodišnjakinje dogovorio da će djevojčicu oženiti kada napuni 18 godina.

Rekao je „da je normalno da i kroz taj vid odnosa (seks) vide da li su jedno za drugo“.

Naveo je da je djevojčica sa njim „izgubila nevinost”, da je “njihov odnos bio odnos upoznavanja, sticanja povjerenja i povezivanja za budući zajednički život“.

Izvor: Pobjeda

Get it on Google Play