Hadrovića džamija pred otvaranjem

Gradnja Hadrovića džamije u Podgorici je u završnoj fazi i uskoro će se čuti prvi ezan iz ove istorijske građevine, izjavio je Džemo ef. Redžematović, glavni imam za Podgoricu i Nikšić.

On je kazao da službenici Medžlisa ulažu sve napore kako bi muslimani Podgorice ubrzo čuli prvi ezan sa te džamije. Napominje da je čišćenjem terena i iskopavanjem temelja, u naselju Drač u Podgorici 31. januara 2023. godine počela gradnja na temeljima gdje je sredinom prošlog vijeka porušena džamija istoimenog naziva.

“Za muslimane Podgorice, riječ je o istorijskom trenutku jer će nakon više od 270 godina u Podgorici biti izgrađen neki islamski objekat”, kazao je Redžemović.

Napominje da je u Nikšiću ostala samo jedna džamija – Ismaila Lekića u Grudskoj mahali u Staroj Varoši. Ostale džamije su, kaže, porušene i do temelja devastirane.

“U nekoliko navrata smo zahtijevali od nadležnih i lokalnih vlasti da nam vrate barem parcele ali do sada nismo naišli na razumijevanje. Što se Podgorice tiče, u njoj postoje tri džamije: Skender Čauševa iz XV vijeka, Osmanagića iz XVIII vijeka i renovirana Hadrovića džamija koja datira iz XVIII vijeka, takođe. Ove džamije su locirane u Staroj Varoši i na Draču. Druge džamije iz tog perioda su porušene. Najstarija je bila Džamija Sultana Mehmeda Hana II a nalazila se na brdu i tvrđavi Depedogen od koje se kasnije raširio grad Podgorica, i ona je vremenom izgubila svoju funkciju. Postojala je i Dračka džamija kao i Glavatovića koja je bila saborna i reprezentativna džamija sa medresom, postojala je i tekija blizu Skender Čauševe džamije, ali su sve do jedne porušene. Džamije su svjedoci jednog vremena, a nisu i ne smiju biti samo molitveni prostor, jer znate da u islamu džamija ima više funkcija koje nadopunjuju jedna drugu. Ja bih rekao da su džamije naši naučni i društveni instituti u kojima se proučava islam sa svim svojim aspektima. One su stjecište odgoja, znanja i kulture jednog čovjeka”, kazao je Redžematović za portal “RadioFatih.”

On je kazao da se gradnja Hadrovića džamije bliži kraju.

“Unutrašnji radovi su 90% završeni dok se spoljašnji radovi, takođe, privode kraju. Mogu slobodno kazati da je njena izgradnja i ponovno stavljanje u funkciju, naišlo na veliko oduševljenje. Za relativno kratko vrijeme sakupili smo finansijska sredstva za njenu izgradnju i evo već godinu i par mjeseci mi punom parom gradimo džamiju i vraćamo nekadašnji sjaj Draču. To je velika stvar za Islamsku zajednicu, Medžlis Podgorica i Nikšić i mogu slobodno reći da je velika stvar i iskorak za samo crnogorsko društvo u cjelini. Jer nisu se odazivali samo muslimani već i pravoslavci i katolici i dali su svoj doprinos. Nadam se da ćemo moći obnoviti i druge porušene džamije, naročito džamiju Hadži Danušinu u Bijelom Polju, jer u protivnom, onda ispada da samo drugi imaju pravo braniti svoje svetinje, a da mi nemamo ama baš ništa za braniti.

Ako smo društvo jednakih prava i šansi onda je red i po Bogu i po narodu da bijelopoljski muslimani vrate svoj vakuf u centru grada i tako postanu de facto ravnopravni građani. U tom smislu dajem punu podršku tamošnjem glavnom imamu Enisu ef. Burdžoviću i njegovom Medžlisu i stavljamo im se na raspolaganje, ja kao pomoćnik Reisa za vakufe ali i čitav Medžlis. Kao što ste napomenuli, dugo godina se čekalo da se jedna džamija napravi u Podgorici. Ako uzmemo u obzir datum izgradnje posljednje džamije u Staroj Varoši, a to je Osmanagića džamija koja je obnovljena 90-ih godina prošlog vijeka, vidjećemo da je ona sagrađena prije gotovo 270 godina, tako da je izgradnja Hadrovića džamije i u tom smislu podvig a mi smo vrli podvižnici koji su prepoznali važnost jednog takvog sakralnog objekta”, kazao je.

Plan, je kako je kazao da džamija bude otvorena na ljeto a na otvaranju će kako je naveo biti pozvani najviši državni zvaničnici, donatori kao i gosti i donatori iz Kraljevine Saudijske Arabije.

S obzirom na to da je Podgorica Glavni grad, da je sve veći priliv stanovništva sa sjevera i juga države, kao i dolazak brojnih turista i biznismena iz inostranstva, izgradnja džamije u Podgorici je, kaže, od velikog značaja jer postojeći molitveni kapaciteti ne mogu zadovoljiti potrebe.

“Stoga, apelujem na sve džematlije da dok se ne otvori Hadrovića džamija, klanjaju izvan Podgorice gdje je osiguran parking za automobile. Inače se prave velike gužve i nastaju brojne prepirke u nedostatku mjesta za parkiranje”, kazao je Redžematović.

Izvor: RTCG / Avaz

Get it on Google Play