Crna Gora i zvanično dobila IBAR

Foto: X /

Na Međuvladinoj konferenciji Crne Gore i Evropske unije (EU)  danas u Briselu je usvojen Izvještaj o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila u poglavljima vladavine prava (IBAR).

“Crna Goro čekala si punih 11 godina da dođemo u ovu poziciju i da ostavrimo ovaj rezultat i da dočekamo ovaj dan. Od 20. juna 2017. godine, štaviše prošlo je punih sedam godina da nismo vidjeli ni centimetar progresa u našim evropskim integracijama. I naš evropski put bio je defakto zaustavljen – sve do danas”, kazao je premijer Milojko Spajić nakon dobijanja IBAR-a.

On je kazao da od 26. juna 2024. proces evropskih integracija više nikada neće biti podređen partijskim i drugim interesima – i to je nova Crna Gora.

“Evropo hvala ti na povjerenju. Hvala svim 27 članica ponaosob, našim prijateljima iz regiona poosebno Hrvatskoj i Sloveniji. Takođe, našim saveznicima Francuskoj, Njemačkoj, Italiji i svim drugim”, poručio je Spajić.

On je rekao da je Crna Gora povratila davno izgubljeno povjerenje i to je bio jedan od najvažnijih zadataka u životu ali i politici.

“Pokazali smo da je i to moguće. Čestitam i administraciji u Briselu, ovo je praznik politike proširenja. Vjesnik nove i snažnije EU, koju Evropa i Evropljani trebaju više nego ikad. Nije danas samo Crma Gora dobila veliku poruku. Danas je čitav Zapadni Balkan dobio jedan veliki bust, jednu veliku poruku optimizma, kiju ćemo, nadam se na pravi način iskoristiti”, rekao je Spajić.

Dodao je da sve što je urađeno daje optimizam Crnoj Gori da može postati članica EU do 2028.

Odgovarajući na pitanja dopisinika TVCG iz Brisela, premijer je rekao da Crna Gora ima planove za ubrzanje procesa, te da sa velikim optimizmom gleda dalje prema EU.

“Ovo je kao Berlinski kongres, što se tiče vladavine prava u Crnoj Gori. Drago mi je što su naši napori konačno prepoznati. Očekujem novi optimizam i novu energiju cijele Vlade, a očekujem da nas parlament sa novom energijom i snagom gura ka istim cilju”, dodao je Spajić.

Izvor: CdM

Get it on Google Play