“Trideseti avgust” se vratio u upotrebu

Trajekt „Trideseti avgust“ je, nakon pauze od skoro devet mjeseci i poslije dobijanja nove plovidbene dozvole, ponovno uključen u redovan saobraćaj na liniji Kamenari-Lepetane.

Vijesti pišu da trajekt nije plovio skoro devet mjeseci zbog isteklih papira, kao i da mu je novu plovidbenu dozvolu dao Tehnički inspektorat Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL) Crne Gore.

Trajekt „Trideseti avgust“ nedavno se vratio sa 40-odnevnog obimnijeg remonta koji je obavljen u brodogradilištu kompanije Brodoremont Punat na hrvatskom ostrvu Krk. Trajekt je tamo izvučen iz mora na suvo i na njemu su obavljeni uobičajeni dokovski, ali i značajni radovi na zamjeni dotrajalih djelova brodske konstrukcije.

Tako se „Trideseti avgust“ iz Hrvatske u Boku vratio i promijenjenog izgeda, jer su mu tokom remonta, uklonjeni pramčani i krmeni tornjevi sa jarbolima i svjetlosnom signalizacijom, skinute postojeće dotrajale, te napravljene i ugrađene potpuno nove pramčane i krmene rampe za ukrcaj vozila na trajekt, napravljeni novi zaštitni boksevi na pramcu i krmi za hidrauliku tih rampi, te zamijenjen kompletan sistem hidraulike, odnosno bokoštitnica u ukupnoj dužini od 80 metara na oba boka broda.

Bilo je i manjih intervencija na pramcu i krmi radi instalacije dodatnih gumenih bokoštitnika, zamijenjen dio dotrajalih limova na palubi, a kompletno je novim zamijenjen i do sada porozni izduvni sistem brodske strojarnice. Obavljeni su i uobičajeni dokovski radovi na trupu, podvodnim ventilima i VSP propulzorima broda.

Remont je koštao 412,89 hiljada eura, a “Trideseti avgust” je, prema riječima poslovođe u Sektoru za pomorski i priobalni prevoz Morskog dobra Aleksandar Crvenko, sada u odličnom tehničkom stanju.

“Trenutno na liniji preko tjesnaca Verige tokom dana saobraćaju četiri broda: Trideseti avgust, Ruka pravde, Grbalj i Igalo, a peti trajekt Teodo se uključuje prema potrebi, u slučaju većih gužvi u pristaništima. Tokom noći, u intervalu od ponoći do šest sati saobraćaju dva trajekta”, kazao je Crvenko.

On je dodao da nema većih gužvi, osim povremeno u raniim jutarnjim stima u Kamenarima, gdje je osnovni problem činjenica da se trajektno pristanište “naslanja” na vrlo prometni put od Herceg Novog prema Nikšiću, odnosno Risnu i Kotoru, zbog čega povremeno tamo ima manjih gužvi.

Izvor: Analitika

Get it on Google Play