Otkriveno šta je atentator na Trampa radio prije napada

U 48 sati prije nego što je otvorio vatru na bivšeg predsjednika Donalda Trampa, 20-godišnji Tomas Metju Kruks se nekoliko puta zaustavio u i oko svog rodnog grada u predgrađu Pitsburga.

U petak je otišao u streljanu, čiji je bio član, i vježbao pucanje, rekao je policijski izvor za CNN. Sljedećeg jutra Kruks je otišao u Home Depot, gdje je kupio ljestve duge oko metar i po, ali i u trgovinu oružjem, gdje je kupio 50 komada municije, rekao je zvaničnik.

Zatim je Kruks vozio svoju Hjundai Sonatu oko sat vremena sjeverno, pridruživši se hiljadama ljudi iz cijele regije koji su pohrlili na Trampov skup u Butleru u saveznoj državi Pnesilvaniji.

Motiv i dalje nepoznat

Parkirao je automobil s improviziranom eksplozivnom napravom skrivenom u prtljažniku koja je bila povezana s odašiljačem koji je nosio, rekao je zvaničnik. Zatim se, vjeruju istražitelji, uz pomoć svojih novih ljestvi popeo na obližnju zgradu i otvorio vatru na bivšeg predsjednika.

Dok istražitelji nastavljaju tražiti motiv koji stoji iza pokušaja atentata, pomno ispituju njegovo kretanje prije napada i pokušavaju sastaviti vremenski slijed njegovih postupaka koji su doveli do napada.

Ipak, gotovo 48 sati nakon pucnjave, istražitelji su iznenađeni nedostatkom tragova koje pronalaze o Kruksovom načinu razmišljanja i mogućim motivima. Čak i nakon što su uspješno provalili u njegov telefon i pretražili njegov računar, pretražili njegovu istoriju pretraživanja i spavaću sobu te intervjuisali njegovu porodicu i prijatelje, agenti još uvijek nisu pronašli dokaze koji bi upućivali na politički ili ideološki motiv za pucnjavu, rekli su CNN-u izvori iz policije.

Imao detonator na daljinsko upravljanje

Umjesto toga, čini se da dokazi koje su pronašli pokazuju tipične online aktivnosti uključujući interes za programiranje i igranje, rekli su izvori – a to je pokrenulo više pitanja.

Kao znak da je njegov napad mogao biti još destruktivniji, Kruks je kod sebe imao detonator na daljinski upravljač, a u prtljažniku njegovog automobila bila je metalna kutija s eksplozivom koja je žicama bila spojena na prijemnik, rekao je izvor iz policijskih snaga.

Čemu je služila eksplozivna naprava?

To sugeriše da je napadač možda planirao daljinski pokrenuti eksploziju, a istražitelji razmatraju teoriju da je možda planirao odvraćanje pažnje tokom pucnjave.

Nejasno je kako je Kruks sastavio eksplozivne naprave pronađene u njegovom automobilu. Istražitelji koji su analizirali njegovu istoriju online pretraživanja nisu pronašli nikakve naznake da je istraživao kako napraviti eksploziv kućne izrade, rekli su izvori iz policije.

Pucao očevom puškom

Pušku sličnu jurišnoj puški AR-15, kojom je pucao na Trampa, legalno je kupio njegov otac Metju Kruks. Bio je to jedan od više od 20 komada vatrenog oružja registriranog na starijeg Kruksa, koje se nalazilo u porodičnom domu, prema evidenciji državne policije Pensilvanije koju su pregledali istražitelji. Svo oružje je legalno kupljeno.

Napadač i njegov otac bili su članovi Clairton Sportsmen’s Cluba, kluba oružja udaljenog oko 25 minuta vožnje od njegove kuće. Tamo su zajedno pucali, potvrdila je policija. Rob Butej, advokat kluba, potvrdio je u izjavi da je mlađi Kruks bio član.

Klub, koji ima oko 2000 članova, ima streljanu dugu gotovo 200 metara, prema CNN-ovoj analizi satelitskih snimaka. To je veća udaljenost od one Kruksa i Trampa kada je pucao na bivšeg predsjednika dok je sjedio na obližnjem krovu.

“Klub u potpunosti osuđuje besmisleni čin nasilja koji se dogodio”, rekao je Butej, dodajući da ne može “davati nikakve dodatne komentare u vezi s napadom u svjetlu istrage koja je u toku”.

Roditelji ubice, koji su sarađivali s policijom od pucnjave, rekli su istražiteljima da se čini da Kruks nije imao prijatelja niti da je imao bilo kakve političke sklonosti, rekao je policijski izvor za CNN. No, čini se da nisu znali mnogo o tome što se nedavno događalo u njegovom životu, rekli su izvori iz policije.

Izvor: Antena M

Get it on Google Play