Pariz pod opsadom policije

Ako ste stigli u Pariz ovih dana pred Olimpijske igre, doživjećete razočaravajuće iskustvo ukoliko želite da obiđete jednu od najvećih znamenitosti ovog grada – Ajfelov toranj.

Naime, čuvena građevina Gistava Ajfela, sagrađena 1889. godine, visoka 300 metara, koja dominira čitavim Parizom, trenutno je pod potpunom blokadom od strane policije.

Do čuvenog trga ispred tornja, gdje se fotografiše gotovo svako ko dođe u prestonicu Francuske, trenutno je nemoguće doći. Sve okolne ulice oko tornja su blokirane od strane policije, koja stoji na rampama i propušta samo one koji imaju posebne dozvole da mogu da prođu, postavljene su i barijere za pješake, a postoji i mali putokaz koji vas može dovesti blizu tornja da ga vidite samo sa jedne strane.

Tu možete da kupite ulaznicu za posjetu Ajfelovom tornju, koja uključuje i penjanje do vrha. Ali, tu morate da se naoružate strpljenjem i da čekate neko vrijeme u redu za karte, a potom i da uđete.

Kada smo prišli jednom od policajaca i pitali zbog čega su ulice blokirane, odgovor je bio “zbog vaše sigurnosti”.

Objasnio nam je i da su trenutno pripreme za ceremoniju otvaranja, koja bi trebalo da bude spektakularna i nesvakidašnja, istorijska. Po prvi put u istoriji ceremonija otvaranja biće upriličena van stadiona, u srcu grada, na rijeci Seni, koja je arterija Pariza.

Brodovi sa reprezentativcima svake zemlje će ploviti Senom, dok će ih navijači pozdravljati sa obala i mostova, gdje će biti montirane tribine. Očekuje se više od 200.000 navijača, koji mogu da prisustvuju samo sa ulaznicom i istorijski spektakl.

Zbog priprema i montiranja tribina i sigurnosti svih, trenutno ne možete da priđete Ajfelovom tornju i da vidite ljepote Pariza na obalama Sene u strogom centru grada, tako da turisti koji su se trenutno potrefili ovde nisu najbolje prošli.

Pošto je nivo bezbjednosti u Parizu i čitavoj Francuskoj trenutno podignut na najviši mogući nivo zbog straha od prijetnji terorizmom, sve vrvi od policije. Oko Ajfelovog tornja konstantno je bio i helikopter koji je nadletao to područje.

Nešto kasnije, mogli smo da vidimo i nepreglednu kolonu policijskih vozila na kružnom toku oko Trijumfalne kapije, još jednog obilježja Pariza, koji su se kolektivno uputili pod rotacijama i sirenama u određeni dio grada.

Pariz trenutno vrvi od policije koja je na svakom ćošku grada. Ovaj grad i inače važi za jedan od opasnijih kada je u pitanju kriminal zbog velikog broja stanovnika i doseljenika sa svih krajeva svijeta, koji su pretežno iz siromašnijih predjela. Kada se na to dodaju i Olimpijske igre i strah od potencijalnih terorističkih napada, onda i ne čudi što je trenutno prava policijska opsada na ulicama.

Izvor: Nezavisne

Get it on Google Play