Flaša za vodu brzo postaje leglo bakterija i buđi

Prema istraživanju sprovedenom 2022. godine, prosječna flaša za višekratnu upotrebu sadrži 40.000 puta više bakterija od daske za WC šolju.

Kako dodaju, postoje određene stvari koje svi nekako zaboravimo da operemo: ekrani naših mobilnih telefona, tastature, naočare za sunce, četke za šminku. Jedna stvar koju takođe treba često prati je flaša za vodu.

Flaša za vodu koju koristite svaki dan, koju nosite na posao ili iz nje pijete tokom treninga, ili koju jednostavno uvijek imate pri ruci, puna je bakterija i kamenca.

Nutricionista Mihaela Maconi objasnila je za Glamour.com zašto su flaše za vodu toliko prljave i kako treba da ih čistimo.

Prema njenom mišljenju, trebalo bi da peremo naše flaše za vodu svaki dan. Nutricionista preporučuje klasiku – toplu vodu i deterdžent za suđe, kojim treba dobro izribati flašu.

Iako možda mislite da je voda čista, vaša flaša za vodu može brzo postati leglo bakterija i buđi. Svaki put kada dodirnemo flašu sa vodom ili, još gore, pijemo iz nje, potencijalno prenosimo bakterije na njene spoljašnje i unutrašnje površine. Vremenom se bakterije mogu razmnožiti.

U tom slučaju, čak i flaširana voda može početi da ima čudan ukus. Ali pored toga, može postati prilično nezdrava.

Vremenom ćete možda početi da doživljavate neželjene efekte pijenja iz nečiste flaše za vodu, uključujući „glavobolju, mučninu i uznemireni stomak“, kaže Maconi.

Ona dodaje da „ako imate alergiju na buđ, možete osjetiti simptome alergije na buđ kao što su glavobolja, osjećaj umora i iritacija gornjih disajnih puteva“.

Izvor: Analitika

Get it on Google Play