Potvrđeno da je Kasumović otkupio kaznu za seksualno zlostavljanje maloljetnika

Foto: N1

Nešto više od 36.000 maraka (18.000 eura) cijena je koju je platio 43-godišnji sarajevski glumac Moamer Kasumović da ne ode u zatvor zbog seksualnog zlostavljanja maloljetnika.

Novac je uplatio u novembru prošle godine, čime je izbjegao jednogodišnju robiju na koju je osuđen, potvrđeno je iz Opštinskog suda u Sarajevu za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Kasumović je osuđen zbog bludnih radnji nad petnaestogodišnjakom, a a pravosnažnu kaznu mu je izrekao 22. maja prošle godine sud u Sarajevu.

Proglašen je krivim da je u decembru 2019. počinio bludne radnje nad maloljetnikom, navedeno je u presudi u koju je RSE imao uvid. Optužnicu protiv njega Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je početkom februara 2021. godine.

Kasumović je nakon pravosnažne presude iskoristio pogodnost koju osuđenicima omogućavaju zakoni u Bosni i Hercegovini i zatražio da mu kazna zatvora bude zamijenjena novčanom.

Za proces protiv njega i presudu koja mu je izrečena saznalo se nakon što se, prije nekoliko dana, po završetku predstave na Sarajevo Festu obratio mladić koji je rekao da je bio žrtva seksualnog zlostavljanja, a za to je okrivio Kasumovića.

Mladić je tada kazao da nije bio “jedina žrtva” i da je postojao proces u drugom slučaju u kome je Kasumović već osuđen.

Glumac, koji je proteklih nekoliko godina rijetko istupao u medijima, nije odgovarao na telefonske pozive i poruke RSE za razgovor o optužbama za zlostavljanje.

U zemljama regije ovaj glumac je poznat po ulozi u popularnoj humorističnoj seriji, ali u brojnim pozorišnim predstavama.

Izvor: RSE

Get it on Google Play