Pacijent se ubio u krugu bolnice

Foto: Vijesti /

Pacijent iz Nikšića, koji je dva dana zaredom krajem aprila tražio pomoć psihijatra u Opštoj bolnici u tom gradu, nakon pregleda dežurnog doktora interniste, izvršio je samoubistvo u krugu te zdravstvene ustanove, pišu Vijesti.

Uprava nikšićke bolnice o slučaju suicida obavijestila je Ministarstvo zdravlja dvadesetak dana kasnije, iznijevši problem organizacije psihijatrijske službe, a taj resor naložio je vanrednu eksternu kontrolu kvaliteta stručnog rada i medicinske dokumentacije u vezi sa liječenjem preminulog pacijenta.

Nikšićka bolnica, u danima kada je pacijentu bilo potrebno liječenje, nije imala dežurnog psihijatra.

Tridesetpetogodišnjaku je pomoć ukazao dežurni ljekar, koji je telefonskom kontaktirao njegovu ljekarku – načelnicu psihijatrijske službe, što je potvrđeno i u bolnici. Ljekarka je kolegi preporučila terapiju koju je pacijent i primio, predloženo mu je liječenje u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) što je odbio i po izlasku iz zdravstvene ustanove, na rampi bolnice, izvršio samoubistvo vatrenim oružjem.

Iz Ministarstva zdravlja Vijestima su juče odgovorili da im se menadžment nikšićke bolnice obratio 17. maja ove godine putem e-maila u vezi sa organizacijom psihijatrijske službe. Istim dopisom, obaviješteni su, tvrde, o suicidu koji se desio u krugu Opšte bolnice Nikšić, tačnije ispred objekta, kao i da je pacijentu ordinirana terapija i preporučeno bolničko liječenje koje je on odbio.

“U Ministarstvu zdravlja nakon toga održano je više sastanaka na kojima je razgovarano o potencijalnim rješenjima organizacije ove službe do perioda završetka godišnjih odmora, kao i da se u saradnji sa drugim zdravstvenim ustanovama uspostavi dodatna angažovanost ljekara, čime će problem biti privremeno riješen”, kazali su iz resora kojim rukovodi Vojislav Šimun.

Iz nikšićke bolnice, međutim, tvrde da je slučaj ispitivala interna Komisija za kontrolu kvaliteta bolnice i zaključila da je pacijent liječen u skladu sa medicinskim protokolima, kao i da mu je ordinirana terapija.

Priznaju da u spornim danima, 27. i 28. aprila, nijesu imali pripravnog psihijatra, ali i poručuju da nemaju nadležnost za prisilnu hospitalizaciju na Odjeljenju psihijatrije.

“Tačno je da se desio suicid u krugu Opšte bolnice u Nikšiću, o čemu je istog momenta obaviještena Uprava policije u Nikšiću, koja dalje preduzima potrebne radnje iz svoje nadleznosti. Pacijent je pregledan dana 27. aprila od strane dežurnog doktora, koji nakon uvida u stanje pacijenta predlaže hospitalizaciju u KCCG”, navela je direktorica nikšićke bolnice Dušanka Milatović Perović.

Međutim, dodala je, u tom trenutku pacijent u prisustvu članova porodice odbija hospitalizaciju.

“Zbog pružanja zdravstvene zaštite dežurni ljekar poziva načelnicu psihijatrije, koja u tom trenutku nema obavezu pripravnosti, ali iz humanih razloga prema pacijenta odgovara sugestijom za dalji terapijski tretman i upućivanje pacijenta na bolničko liječenje u KCCG. Opšta bolnica u Nikšiću nema nadležnost za prisilnu hospitalizaciju na Odjeljenju psihijatrije. Naglasavamo da je pacijent 27. aprila primio injekcionu terapiju, kao i 28. aprila ujutru”, kazala je Vijestima Milatović Perović.

Nikšićka bolnica je prije dvije godine, kada je započela izgradnja nove Klinike za mentalno zdravlje i adaptacija stare klinike KCCG, bila ustanova u koju se pored Specijalne bolnice za psihijatriju u Dobroti upućuju na bolničko liječenje pacijenti iz Podgorice.

Izvor: Vijesti

Get it on Google Play