Porasle cijene hrane

Cijene hrane blago su porasle u maju, budući da je poskupljenje žitarica i mlijeka i mliječnih proizvoda prevagnulo nad jeftinijim šećerom i biljnim uljima, saopštila je agencija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (UNFAO).

FAO-ov indeks cijena korpe osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je u maju 0,9 odsto u odnosu na revidiranu vrijednost u aprilu i iznosio je u prosjeku 120,4 boda.

U odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, cijene su u maju bile niže 3,4 odsto.

Novi podaci pokazuju da su u aprilu cijene stagnirale, nakon što su u martu na mjesečnom nivou porasle prvi put od septembra prošle godine.

Najviše su u maju poskupile žitarice, 6,3 odsto u odnosu na april, odražavajući skok cijena pšenice pod uticajem strahova da bi nepovoljni vremenski uslovi mogli naškoditi rodu u Sjevernoj Americi, Evropi i crnomorskoj regiji.

Poskupio je i kukuruz, zbog pojave bolesti u Argentini i nepovoljnih vremenskih uslova u Brazilu.

Značajno su u maju porasle i cijene mlijeka i mliječnih proizvoda, 1,8 odsto u odnosu na april, odražavajući pojačanu potražnju u maloprodajnom i uslužnom sektoru uoči ljetnih praznika i procjene tržišta da će proizvodnja u Zapadnoj Evropi možda biti slabija nego u prethodnim godinama.

Najviše je u maju pojeftinio šećer, 7,5 odsto u odnosu na april, zahvaljujući dobrom početku žetvene sezone u Brazilu. Barijera cijenama bio je i pad cijena nafte, budući da proizvođači očekuju slabiju potražnju za etanolom.

Biljna ulja pojeftinila su 2,4 odsto, odražavajući pad cijena palminog ulja koji je nadjačao blago poskupljenje sojinog i suncokretovog ulja.

Cijene mesa bile su više-manje stabilne, budući da je poskupljenje svinjetine i ovčetine neutralisalo više cijene živine i govedine.

Globalna proizvodnja kukuruza i pšenice trebalo bi da se smanji, procijenili su u UNFAO, nagovještavajući istovremeno da će vjerovatno uskoro dodatno sniziti prognozu zbog nepovoljnih vremenskih prilika u crnomorskoj regiji. Protivteža bi trebalo da bude veća proizvodnja raži, riže i sirka.

Izvor: RTCG

Get it on Google Play

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *