Od 20. oktobra bez upotrebe plastičnih kesa

Foto: PR Centar

Zakon o upravljanju otpadom ključan je korak ka stvaranju čistije, zdravije i ekološki održive Crne Gore, njime će od 20. oktobra biti zabranjena upotreba plastičnih kesa i plastike za jednokratnu upotrebu, a raspon kazni je od hiljadu do 40 hiljade eura.

To je saopšteno na pres konferenciji „Predstavljanje novina Zakona o upravljanju otpadom, sa posebnim osvrtom na zabranu upotrebe plastičnih kesa i plastike za jednokratnu upotrebu“, koju je organizovalo Ministarstvo ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera.

Ministar ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Damjan Ćulafić, kazao je da Zakon o upravljanju otpadom, koji je u skladu s najvišim evropskim standardima, donosi moderan, efikasan i održiv okvir za upravljanje otpadom u Crnoj Gori.

Članom 62 Zakona o upravljanju otpadom definisana je zabrana upotrebe laganih plastičnih kesa za nošenje, debljine zida od 15 do 50 mikrona.

„Zabranjuje se i upotreba jednokratne plastike, a to su štapići za uši (osim štapića koji se upotrebljavaju u medicinske svrhe), pribori za jelo, štapići za jelo, tanjiri, slamke, štapići za miješanje pića, štapići za pridržavanje balona, posude kao što su kutije sa poklopcem ili bez njega namijenjene neposrednoj konzumaciji ili kasnije, posude za napitke od ekspandiranog polistirena uključujući njihove čepove i poklopce, kao i čaše za napitke od ekspandiranog polistirena. Ostali plastični proizvodi za jednokratnu upotrebu ulaze u sistem proširene odgovornosti“, rekao je Načelnik Direkcije za upravljanje otpadom i komunalne usluge Ivan Stanišić.

Izvor: CdM

Get it on Google Play